Niet bank- maar drankhangen: In je eentje drinken in je ondergoed, op de bank. Deze Finse traditie komt naar Nederland.

couchFEMFEM

Kalsarikänni

Oké, dit klinkt misschien als een grap maar is het niet. Maar het Finse Lifestyle fenomeen ‘kalsarikänni’ komt naar Nederland. Dit is letterlijk in je ondergoed thuis drinken op de bank. Je weet wel, ‘bankhangen’, maar dan met drank. Het houdt simpelweg in dat je drinkt in je ondergoed met snacks erbij. In je eentje dus, op de bank, zonder de intentie hebbende later uit te gaan.

Het zou er voor moeten zorgen dat je volledig ontspant, plezier beleeft in je eentje en ‘onthaast’. Het gaat om ”quality time met jezelf.” Hier kunnen wij wel wat mee. Deze traditie is allereerst sarcastisch bedoeld en gebaseerd op de oude mannen uit Finland die in hun eentje op de bank zitten te drinken. Vervangen voor een ontspannende massage of yogales zouden wij het dan ook zeker niet. We willen niet zeggen dat je hier een levensstijl van moet maken. Mocht je dagelijks een fles wijn leegdrinken in je eentje gaan zien als de ideale ontspanning dan wordt het toch een beetje een probleem. Maar als je op een avond niets te doen hebt dan is ‘Kalsarikännit’ een uitkomst om even volledig te doen wat je zelf wilt. Het is maar waar je zin in hebt.

Terwijl het kalsarikänni’ dus eerst als grapje is ontstaan, is het nu echt ontstaan als lifestyle-trend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet een zelfs een typisch Finse emoji maken. Kalsrikawaaattt???