Voorheen was cottage cheese een - soort van - vergeten zuivelproduct dat vooral geliefd was bij dieet-fanaten en oma's. Maar tijden veranderen. Tegenwoordig is dit goedje een onmisbaar onderdeel van onze Instagram-waardige maaltijden. Maar hoe is deze simpele snack getransformeerd tot een culinair fenomeen? Wij zochten het voor je uit!
De onverwachte comeback van cottage cheese
Volgens de Wall Street Journal zijn de verkopen van cottage cheese in de afgelopen vijf jaar met meer dan 50% gestegen. Hoe je vroeger nog zo onopvallend mogelijk naar het zuivelschap liep om je bakje cottage cheese te pakken, delen mensen het product nu vol trots en enthousiasme op social media. Cottage cheese is hét wonder-ingrediënt van het moment.
De socials overstromen met recepten waarin cottage cheese de hoofdrol speelt. Je kan er alle kanten mee op. Van een proteïne cookie dough tot een 'gezonde' variant voor een pizzabodem. Alles lijkt mogelijk!
Van ‘vieze klontjes’ naar superfood
Hoewel
cottage cheese ooit een twijfelachtige reputatie had vanwege zijn korrelige textuur
(you either love it or hate it), heeft het product zich nu teruggevochten als een veelzijdig, eiwitrijk alternatief voor andere zuivelproducten. Per 100 gram cottage cheese zitten gemiddeld 11 gram proteïne en slechts 91 calorieën - perfect dus voor iedereen die op zoek is naar een vullende en voedzame snack.
Het is dan ook geen verrassing dat mensen die hun proteïne-inname willen verhogen, massaal overgaan tot de cottage cheese. Cottage cheese wordt tegenwoordig echt gezien als dé manier om de dagelijkse voedingswaarden op te krikken. Maar verdient het product al die hype eigenlijk wel?
Grenzen van de hype
Hoewel het product als een wondermiddel om lekker en voedzaam te eten klinkt, is niet iedereen enthousiast. Sommige influencers vinden de cottage cheese-rage overdreven en de smaak simpelweg niet lekker. TikTokker Amanda Dobler probeerde een cottage cheese brownie te maken en noemde het eindresultaat onsmakelijk. "Wie wil dit eten?" vraagt ze zich af.
Is cottage cheese een blijvertje?
De vraag blijft: is cottage cheese echt een blijvende favoriet, of zal het, het lot van de bloemkool-hype uit 2017 achtervolgen? Destijds probeerden we massaal bloemkool als koolhydraatarm-alternatief in alles te stoppen, van pizzabodems tot gnocchi - om er vervolgens achter te komen dat het tóch niet zo geweldig smaakte als gehoopt.
Dr. Thara Vayali (natuurgeneeskundig arts en voormalig voedingsdeskundige) wijst
in gesprek met The Cut op de cyclische aard van dit soort trends. "Elke paar jaar is er weer een 'perfect' voedingsmiddel", zegt ze. "Eerst was het vetvrij eten, toen koolhydraatarm, nu draait alles om
proteïne."
Ze benadrukt dat hoewel cottage cheese
gezond kan zijn, het geen wondermiddel is. "We moeten opletten dat we voedsel niet simpelweg als bouwstenen zien, maar als een onderdeel van een gebalanceerd dieet."
Genieten met maten
Cottage cheese mag dan een veelzijdig en voedzaam product zijn, maar het is geen magische oplossing voor alle gezondheidsdoelen. Het kan een waardevolle toevoeging aan je dieet zijn, zolang het niet de enige focus wordt. En zoals bij elke hype, is het goed om te onthouden dat variatie de sleutel is tot een gezond eetpatroon. Dus geniet gerust van je cottage cheese-bagel of proteïne cheesecake - maar onthoud dat voeding meer is dan alleen de laatste trends!