festival

Dít is wat je het best kunt eten tijdens een (weekend)festival - zodat je langer kunt dansen

Food & Drinks01 jul , 16:08 doorMaud Maarssen
Het festivalseizoen is in volle gang en dat betekent dansen, genieten van muziek en...eten! Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt om je energie op peil te houden en je niet na een paar uur strompelend terug moet naar je tent? Wij hebben een voedingsdeskundige gevraagd naar de beste tips om goed te eten op een festival, zodat jij volop kunt genieten zonder je zorgen te maken over je gezondheid. Graag gedaan.

1. Een goede start is het halve werk

Het is verleidelijk om direct naar de festivallocatie te haasten, maar het is belangrijk om de dag goed te beginnen met een stevig ontbijt. Denk aan havermout met fruit en noten, of een smoothie vol groente en met lekker veel eiwitten. Deze voedingsrijke opties geven je een goede basis en zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft. Top, want dat betekent dat je extra lang kunt dansen.

2. Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Als je geluk hebt, sta je de hele dag te dansen, en de hele dag met je koppie in de zon. Dat klinkt als de perfecte festivaldag, maar is tevens ook hét recept voor uitdroging. Zorg er daarom voor dat je regelmatig water drinkt, minstens een paar slokken per uur. Probeer ook elektrolytenrijke drankjes of kokoswater mee te nemen om je vochtbalans op peil te houden. Oja, die koffie kun je ook beter laten staan, de cafeïne zorgt namelijk ook weer voor uitdroging.

3. Gezonde tussendoortjes

Snacks zijn onmisbaar op een festival. Ga van tevoren naar de supermarkt en sleep een goed gevulde boodschappentas mee het terrein op. Kies voor tussendoortjes die zowel voedzaam als lekker zijn. Dus: een zakje noten, gedroogd fruit of granenrepen. Deze snacks geven je de energie die je nodig hebt zonder dat je een opgeblazen buik krijgt. Precies wat je wil. Want je wil er natuurlijk wel op je best uitzien in je festival outfit. En het belangrijkste: genoeg energie hebben om de hele dag (en nacht) te kunnen dansen.

4. Slimme maaltijden

Wanneer je even een pauze wil inlassen en iets te eten gaat halen, kies dan niet voor snel en makkelijk maar voor slim. Salades met quinoa, groenten en een bron van eiwitten zoals kip of tofu zijn perfect. Ook een volkoren wrap met veel groenten en hummus zijn zowel een heerlijke, als slimme keuze. Probeer gefrituurd en zwaar voedsel te vermijden. Zo'n frietje is wel lekker, maar hier word je uiteindelijk ontzettend loom van, en dat wil je niet.

5. Don't forget the veggies

Groenten zijn cru-ci-aal voor je energieniveau. Neem daarom een zakje wortels mee, een snoeptomaatje, een komkommer of een groentesapje. Deze kan je makkelijk tussendoor eten en boosten je energieniveau met alle vitamines, mineralen en vezels die erin zitten.

6. Plan vooruit

Voorbereiding is key als het gaat om goed eten op een festival. Neem van tevoren een tas met gezonde snacks mee en maak een paar dagen voordat je gaat extra veel eten. Pastasalade of een bakje couscous kan je namelijk supermakkelijk meenemen. Een paar appels mee, wat rauwkost en je bent helemaal klaar om een weekend lang te knallen!