helena sollie aiwbmqltjz8 unsplash

Dit is waarom we meer snacken als we thuiswerken

Food & Drinks25 mrt 2020, 16:29 doorRedactie
Met de nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus werken de meeste van ons thuis. En hoewel we dit eerst misschien zelfs fijn vonden, komt de sleur er inmiddels een beetje in. Werk je thuis? Dan doe je waarschijnlijk minder dan op je werk. Als je thuis kinderen hebt rondrennen, raak je sneller afgeleid en hoop je waarschijnlijk dat alles snel weer als normaal is. Ook je dieet kan erop achteruit gaan. Eet en drink je alleen gezonde dingen op werk? Dan zal je merken dat je thuis toch sneller gaat snacken. Wat is de psychologie hierachter? Wij gingen op onderzoek uit.

Snacken

Regelmatig een gezonde snack nuttigen heeft een hoop voordelen. Je houdt je bloedsuikerspiegel stabiel wat op zijn beurt weer helpt met je concentratie. En juist die concentratie heb je nodig om zo goed mogelijk je werk uit te kunnen voeren. Het snacken is op zich geen probleem, maar wat je snackt wel. Als je elke dag ongezonde snacks naar binnen werkt en minder sport is dit logischerwijze het recept voor een ongezondere levensstijl. Iets wat wij, vooral in deze crisis, niet nodig hebben. Waarom kiezen we dan toch vaak voor een snack als we thuis zijn?

Dit is waarom we meer snacken tijdens het thuiswerken

Snacken en thuiswerken lijken hand in hand te gaan. Vraag jij je af waarom? Dan hebben wij een paar antwoorden.

Je verveelt je

Op werk gebeurt er, naast je werk, een hoop. Je maakt een praatje met collega's, lost moeilijke problemen op en helpt waar je kan. Doordat jij het dagelijks zo druk hebt vergeet je weleens te eten en zijn snacks meestal niet aan de orde. Thuis is er naast je werk niet zoveel te doen waardoor we toch vaker een snack pakken omdat we ons vervelen . Je hebt vaak niet eens door dat je zo vaak aan het snacken bent want je probeert, onbewust, gewoon je dag in te vullen.

Je merkt dat je jij je minder goed kan concentreren

Deze reden is eigenlijk best logisch. Zoals ik net zei kan een regelmatige snack je bloedsuikerspiegel stabiel houden en je concentratie verbeteren. Merk je dat je wat minder geconcentreerd bent en wil je hier wat aan doen? Dan kan je het beste een snack pakken. Gelukkig weten we dit onbewust zelf ook en pakken we er vaak wat te knabbelen bij als we vastlopen.

Je routine is naar de knoppen

Door alle omstandigheden zijn onze routines in één klap veranderd. Ineens heb je een stuk meer tijd over en een minder duidelijke grens tussen werk en thuis. Deze veranderingen kunnen ons best vermoeid maken, dezelfde taak vergt namelijk ineens heel andere dingen van ons dan voorheen. De hormonen ghreline en leptine, die zorgen dat we honger krijgen en willen eten, versterken. Hierdoor willen we, wanneer we vermoeid zijn, meer eten dan normaal.
Hoe werk je thuis op de juiste manier? Wij laten je zien wat de valkuilen zijn zodat jij elke dag een productieve dag hebt!