Is het nu frikandel of frikadel? Nu boeit de naam ons niet zo veel – we hebben het natuurlijk over die langwerpige, donkergekleurde slaaf die je bij de frietzaak haalt naast je patatje met. Maar wat zit er nu eigenlijk in jouw favoriete guilty pleasure? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Een hoop troep

Het zal niet als een verassing komen dat vega’s de frikandel beter links kunnen laten liggen. De snack wordt namelijk gemaakt van verschillende soorten vlees waarna hij warm gefrituurd gegeten wordt. Er gaan dan ook verschillende horror verhalen rond van wat er dan werkelijk in een frikandel zou zitten: van karton tot beenderen en van uiers tot slachtafval. Gelukkig (!) valt dit reuze mee. Deze roddels ontstonden toen de frikandel succesvol werd en er ondernemers waren die de hygiëne van onze geliefde snack niet zo nauw namen.

De ingrediënten

Oké, we hoeven dus niet meer bang te zijn voor de frikandel. Maar wát zit er nu dan precies in?! Een frikandel bestaat voor 40 procent uit kipseparatorvlees. Voor degene die niet weten wat dit is (inclusief wij): dit is het vlees wat achterblijft op het karkas van de billen, borsten en vleugels van een kip. Je kunt met dit vlees ook nog eens kipnuggets, kiphambugers en kippenwit maken. Win! 

Als je een beetje kunt rekenen zul je je al snel afvragen waar die andere 60 procent dan uit bestaat: dit mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees. Klinkt niet heel smakelijk als je het ons vraagt… En alsof dit nog niet genoeg vlees is, wordt er ook nog paardenvlees aan toegevoegd zodat je de hele kinderboerderij op je bordje hebt.

Als finishing touch worden er nog wat paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaarversterkers aan de mix toegevoegd. En klaar is je frikandel: eetsmakelijk!

Frikandel speciaal

Mocht een kale frikandel niet helemaal jouw ding zijn en mocht je ook nog niet afgeknapt zijn na het lezen van de ingrediënten: we got you! Je kunt eindeloos varieren met deze geweldige snack. Zo kun je gaan voor de frikandel speciaal met curry, mayo en uitjes of een viandel wat eigenlijk gewoon een krokante frikandel is. De keuzes zijn eindeloos. Liever geen vlees? Wij hebben de leukste vega(n) hotspots voor je op een rijtje gezet.

frikandel
@Pinterest

Lees ook: Zo maak je zelf de welbekende frietsaus van McDonald’s