Hoe gezond je dieet ook is, we hebben allemaal wel eens zin in een vet patatje of een lekker broodje kroket. Om voor die enkele vette hap nou een grote, zware frituurpan te kopen, is natuurlijk niet ideaal. Gelukkig is het ook helemaal niet nodig! Frituren kan je namelijk gerust zonder een frituurpan. Wanna know how?

@Chelseasmessyapron Pinterest
@Chelseasmessyapron Pinterest

Airfryer

Er zijn tegenwoordig verschillende alternatieven voor de grote, vette frituurpan. Voor mensen die met minder schuldgevoel een patatje naar binnen willen werken, is de airfryer is een perfect alternatief. Doordat de snacks niet meer in het vet zwemmen, zouden ze uit de airfryer veel gezonder zijn dan uit de frituurpan. Benieuwd of dat echt zo is? Lees hier of airfryer snacks nou echt zoveel gezonder dan gefrituurde snacks!

Frituren zonder frituur

Wie de airfryer net zo’n onhandig groot ding als de frituurpan vindt, hoeft zijn vette hap heus niet op te geven! Zelfs zonder frituurpan én zonder airfryer kan je nog genieten van lekkere snacks. Het enige wat je nodig hebt, is een pan die tegen hoge temperaturen kan. Een gietijzeren pan is hier perfect voor omdat hij de warmte ook goed vasthoudt. Zet je pan op het fornuis en zorg dat hij goed stevig staat. Je kan frituurvet gebruiken maar ook zonnebloemolie, arachide-olie, of frituurolie. Doe het vet of de olie in de pan en warm het op tot rond de 170 à 180 graden. Heb je geen keukenthermometer? Dan is daar gelukkig een trucje voor! Gooi een stukje brood van ongeveer 3 centimeter in de pan en pak de stopwatch erbij. Als het stukje binnen een minuut goudbruin is, is de olie ongeveer 185 graden warm. Pas wanneer de olie op temperatuur is, gooi je de snacks erbij!

Hoewel er natuurlijk genoeg olie in de pan moet zitten, moet je goed uitkijken dat er niet te veel in zit. Voor grote hoeveelheden zoals patat of oliebollen, heb je natuurlijk meer olie nodig dan voor een enkel kroketje. Laat de olie nooit tot de rand komen! Je zit echt niet op een overstroming, brand of ander geklieder te wachten. Trust me!

Zin in een lekkere vette hap? Check hier hoe je het meeste uit je cheatday haalt!