Geld, geld en nog meer geld: hadden we maar zodanig veel poen, dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken. Helaas is niet iedereen geblessed en moeten we gewoon werken voor de centen en er ook daadwerkelijk achteraan zitten. Wat geven we uit, kan het minder en sparen. In 2024 willen we een stuk beter omgaan met ons geld, en daarom volgen we deze drie tips…

slimme beslissingen geld 2024
Bron: The Wolf of Wall Street

Beter met geld omgaan in 2024

De feestdagen zijn allang achter de rug en we zitten alweer in de derde week van het nieuwe jaar. Hoe verlopen de goede voornemens? Ben je al dagelijks te spotten in de sportschool of ben je al een paar kilo’s afgevallen? Enne, hoe gaat het met de rekeningen? December is een vrij bewogen maand als het over de portemonnee gaat. Het geld groeit niet op de rug, maar dat willen we het liefst wel. Een populair voornemen is onder anderen beter omgaan met geld en dat is lang geen slecht idee.

We weten vaak niet wat we met ons geld doen en smijten er maar mee, alsof het niets is. Het is natuurlijk belangrijk om bewust te zijn waar je geld allemaal naartoe gaat, hoeveel je uitgeeft en het is belangrijk een potje te hebben voor noodgevallen. Echter, doet of heeft niet iedereen dit. Wil je dit jaar slimmere beslissingen nemen als het om geld gaat? Je bent niet de enige en met deze drie tips, ben je al drie stappen voor.

1. Creëer een goed beeld waar je geld naartoe gaat

Waarschijnlijk ben jij hier ook schuldig aan: vaak weet je niet waar al je geld aan uitgeeft. Het is een bekend fenomeen, maar lang niet onschuldig. Het is belangrijk dat jij weet waar elke cent aan wordt uitgegeven, zodat je misschien meer bewust wordt. Maak je gebruik van internetbankieren, dan kan de app van je bank al je uitgaven in verschillende categorieën indelen. Denk aan entertainment, boodschappen, kleding enzovoort. Op deze manier krijg je een simpel overzicht van je bestedingspatroon.

Kijk je hier maandelijks naar, dan word je ongetwijfeld een stuk bewuster en zal je een stuk beter letten op je geld. Want ja, ineens schrik je dat je meer geld uitgeeft aan kleding, dan overige én belangrijkere dingen.

2. Stel een budget in

Nu je weet hoeveel je uitgeeft, kun je voor jezelf een budget instellen. Als goed is, weet je hoeveel geld je maandelijks nodig hebt voor de essentiële dingen. Stel daarin een budget en bepaal voor jezelf hoeveel geld je uit mag geven per maand, aan niet-zo belangrijke dingen. In plaats van je dagelijkse koffie bij dat hippe koffietentje te halen, loop door en je zult zien dat je daar een hoop geld mee zal besparen.

3. Zet geld opzij voor noodgevallen

Je weet maar nooit wanneer je auto het begeeft of wanneer de wasmachine niet meer zijn ding doet. Als je geld opzij kunt zetten, is het slim om dat te doen. Je weet nooit wat er kan gebeuren en dan is een potje voor noodgevallen wel zo fijn. Over het algemeen wordt aanbevolen dat je voldoende spaargeld hebt om de uitgaven van zes maanden te dekken, maar je zal toch ergens moeten beginnen.

Slechts een paar euro per week, kan al een heel verschil maken. Het hoeft dus geen honderden euro’s in de maand te zijn. Zet gewoon iets opzij en je zult zien dat je dan iets van centjes hebt, wanneer er een noodgeval om de hoek komt kijken, Handig!