Nieuw jaar, nieuwe kansen. Laat het verleden voor wat het is en richt je nu enkel op de toekomst. Daarom is het de hoogste tijd om afscheid te nemen van een aantal slechte gewoontes. First things first, dus schrap de onderstaande 10 meteen uit je dagelijkse ritueel.

 1. Slecht slapen

  Slapen is nummer één prioriteit in ons leven. Vaak zetten we dit niet hoog aan ons lijstje, maar zonder goede nachtrust ben je nergens. Een goede nachtrust heeft effect op je sportprestaties, je prestaties op het werk en je algehele gemoedstoestand. Ben jij na een nacht slapen nog steeds doodop? Misschien ligt het hieraan.

  gewoontes-stoppen-2017-femfem-pj

 2. Je druk maken om situaties die je niet kan veranderen

  Sta je voor een stressvolle situatie? Vraag jezelf dan eens de volgende dingen af: ‘Kan ik hier nu iets aan veranderen?’ is het antwoord nee, stel je dan de vraag ‘Vergaat de wereld als deze situatie niet veranderd wordt?’. Dit klinkt misschien te makkelijk, maar je zal merken dat het antwoord bijna altijd ‘nee’ zal zijn en de hele situatie op dat moment daarom zo erg nog niet is.

 3. Je neus steken in zaken van een ander

  Wij vrouwen roddelen graag. Mannen ook overigens. Maar: laten we ons vooral focussen op onszelf en voor anderen alleen het goede willen doen. Je kan mensen altijd adviseren wanneer ze jou om hulp vragen in bepaalde situaties. Is dat niet zo? Laat ze dan zelf hun zaakjes regelen. Dan heb jij weer meer tijd en energie om je op jouw eigen leven te focussen. Wel zo belangrijk.

 4. Klagen

  Klagende mensen worden door niemand als prettig ervaren. Ook al heb je een vervelende dag en lijkt alles tegen te zitten, probeer altijd het positieve in te zien. Heb je het daar even moeilijk mee? Probeer dan eens deze dingen.

 5. Weinig bewegen

  Het grootste deel van Nederland neemt zich op 31 december voor om in het volgende jaar flink te gaan sporten. Dit is voor vele van ons vaak moeilijk vol te houden omdat we daar simpelweg geen zin in hebben. Maar er zijn ook voldoende andere manieren om toch te kunnen bewegen. Kijk eens hoever het eigenlijk lopen is naar je werk. Is dat een half uurtje? Waarom zou je dat dan niet doen. Trek een lekkere jas aan, begin de dag met beweging én vitamine D en daardoor een bak vol energie. Is het toch te ver, neem dan de fiets. Als dat geen mogelijkheid is, zorg er dan voor dat je tijdens je lunchpauze of koffiepauze even een lekker blokje om loopt. Dit zal niet alleen je lichaam maar ook je werkdag ten goede komen.

  gewoontes-stoppen-femfem

 6. Altijd andere willen pleasen

  Je mag best jezelf wat vaker op nummer één zetten. Je kan nooit iedereen tevreden houden en mensen willen pleasen kan een veel stress opleveren. Hou rekening met de mensen in je omgeving, maar niet ten koste van jouw eigen geluk.

 7. Angst hebben om risico’s te nemen

  Wil jij bijvoorbeeld je eigen bedrijf beginnen? Ga er dan voor. Bedenk jezelf of dat je dat écht wilt en weeg de voor- en nadelen goed af. Nu ben je jong en heb je nog een heel leven voor je. Daarom is dit de perfecte tijd om juist risico’s te nemen. Ook al passen bepaalde keuzes niet in het plaatje dat jouw omgeving van jou heeft om van jou had gehoopt of weet je zelf niet zeker de situatie gaat uitpakken, wanneer je denk dat het jou gelukkig kan maken, probeer het dan.

 8. Geld uitgeven aan dingen in plaats van herinneringen

  Wanneer jij oud bent en terug kijkt op je leven denk je hoogstwaarschijnlijk niet aan die 22e denim die je bovenop je stapel gooide of aan die veel te dure nieuwe scooter die je kocht. Realiseer jezelf goed waaraan je geld uitgeeft. Geld uitgeven aan herinneringen zoals een mooie reis is veel waardevoller dan geld uitgeven aan spullen.

 9. Jezelf tekort doen tijdens het daten

  Dit doen we bijna allemaal. Of omdat we teleurgesteld zijn in het verleden en bang zijn om ons open te stellen of misschien wel gewoon omdat iedereen in onze omgeving zich zo lijkt op te stellen. We denken dat we bijna geen verwachtingen meer mogen hebben en durven de ander niet meer te laten zien hoe we ons daadwerkelijk voelen. Stop met jezelf te kort doen tijdens het daten en spreek jezelf uit.

 10. Te weinig tijd voor jezelf en je familie nemen

  Leg de lat voor jezelf hoog maar gun jezelf ook rustmomenten. Neem de tijd voor je hobby’s en investeer in jezelf door bijvoorbeeld het volgen van een cursus of het bijwonen van een lezing. Ook is het belangrijk anderen te helpen en interesse te tonen in wat zij doen. Vier hun overwinningen met ze en neem de tijd om naar hen te luisteren. Dan zullen zij dit later ook voor jou doen.
  gewoontes-stoppen-2017-femfem-family