New year, new you. We zien het overal voorbijkomen, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Alhoewel we ons aan de ene kant afvragen waarom die goede voornemens alleen voor het nieuwe jaar moeten gelden, is het aan de andere kant een goede motivatie om de dingen in ons leven te veranderen waar we niet tevreden over zijn. En het is een goed begin door deze gewoontes je eigen te maken.

gewoontes-2018-femfem

Algemene regels

Je goede voornemens ben je in februari, hooguit in maart allemaal weer vergeten. Wanneer jouw goede voornemens er echt voor zorgen dat jij gelukkiger wordt, moet je proberen dit vast te houden. Maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een punt om hiermee te beginnen is om alles op te schrijven en ergens op te hangen waar je het iedere dag weer tegenkomt. Zo wordt je er telkens aan herinnert en ‘vergeet’ je je goede voornemens minder snel. Gemiddeld duurt het 21 dagen voordat je een gewoonte daadwerkelijk aangeleerd hebt. Deze gewoontes zijn klein en simpel, waardoor het gemakkelijker is om ze vol te houden en je zult merken dat dit zorgt voor een hoop positiviteit in het leven. En dat is hoe we willen dat 2018 eruit gaat zien: positief.

#1 Maak je bed op

Hoe zou dit me nu kunnen helpen, denk je misschien. Maar het blijkt dat dit psychologisch werkt. Wanneer jij ’s ochtends uit je bedje komt en gelijk even de dekens rechttrekt en de kussens opschud, voel jij je meteen energieker en ben je klaar voor de dag. Je sluit als het ware je bed en zegt tegen jezelf dat het tijd is om aan de dag te beginnen.

#2 Wordt actiever

Het goede voornemen om af te vallen kunnen we ieder jaar weer maken, maar uiteindelijk moeten hier serieuze stappen voor ondernomen worden en moet er een andere levensstijl aangenomen worden, waardoor we aan het eind van het jaar weer precies hetzelfde goede voornemen hebben. Daarom zeggen wij: wordt actiever. Ook dit betekent niet dat je drie keer in de week naar de sportschool moet, maar probeer voor jezelf om actiever te worden. Een vaste tijd in de week zorgt ervoor dat het een gewoonte wordt. Ga bijvoorbeeld twee keer in de week een rondje wandelen met een vriendin. Maar ook het vaker pakken van de fiets of met je vriendinnen gaan schaatsen valt onder ‘actiever worden’.

#3 Ontwikkel een routine in je maaltijd-tijden

Het ontbijt overslaan, in de middag ergens lunchen en laat in de avond je avondmaal bereiden. We eten om energie te krijgen en juist op die momenten dat jij dit nodig hebt, eet je niet. De tijden dat je eet zijn stiekem veel belangrijker dan je zou denken. Je ontbijt is onwijs belangrijk. Het zorgt ervoor dat jij de ochtend met goede energie begint en rond een uurtje of half 11 niet naar de snack-la grijpt. Rond het middaguur is het weer tijd om je energielevel aan te vullen, zodat de rest van je werkdag appeltje-eitje wordt. Misschien neem je om 3 uur nog een appel (of een eitje..), maar dan kun je er tot het avondeten tegenaan. In de avond hebben we niet meer zoveel energie nodig, maar tijdens onze slaap gebruiken we veel energie, waardoor je diner ervoor zorgt dat je in de avond niet gaat snacken en de hele nacht heerlijk kunt slapen. Eet niet te laat, want er is niets vervelender dan met een overvolle maag gaan slapen.

We eten om energie te krijgen, maar juist op de momenten dat we dit nodig hebben, eten we niet

#4 Onderneem stappen

Heel simpel, maar het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Heb jij zin om de hele avond op de bank te liggen? Dan doe je dat. Heb jij zin om (tot net te laat) in de stad wat te gaan drinken? Dan doe je dat. Je carrière beheerst een groot deel van je leven. Heb jij een bepaald doel dat je wilt bereiken? Onderneem dan stappen die ervoor zorgen dat jij dichter bij dit doel komt. Of wil je juist meer lezen uit een boek en een social media detox houden? Onderneem dan stappen om dit daadwerkelijk te bereiken. Door stil te staan komt niemand verder.

#5 Weet wanneer je je mond moet houden en wanneer je juist iets moet zeggen

Soms is het inderdaad beter om je lippen op elkaar te houden en iets het ene oor in te laten gaan, en het andere weer uit. Maar je hoeft echt niet over je heen te laten lopen. Ontdek het verschil tussen wanneer jij inderdaad beter je mond kunt houden en wanneer jij best van je mag laten horen. Ben je het ergens echt niet mee eens en zitten er geen grote gevolgen aan wanneer jij van je laat horen? Zeg dan wat je dwars zit. Zorg er in ieder geval voor dat een ander geen gebruik van je maakt of over je heen gaat lopen.

Kleine gewoontes kunnen al zorgen voor een groot verschil. Vind je dit lastig? Dan kun je ook beginnen bij #1 en iedere week een gewoonte aan je lijstje toevoegen. Lees ook:

Start 2019 goed door zelfverzekerder te zijn op je werk.