We herkennen het waarschijnlijk allemaal: onzekerheid op het werk. Die ene collega die veel meer klaar lijkt te krijgen dan jij, die andere collega die een succes heeft geboekt of die ene collega die altijd de mooiste kleding heeft. Maar hierdoor vergeet je naar je eigen successen en kwaliteiten te kijken. 2018 wordt jouw jaar, het jaar van jouw successen.

zelfverzekerder-op-werk-femfem

Een goed begin is het halve werk

Ben jij al gestrest voordat je überhaupt op je werk aanwezig bent? Dat is de verkeerde aanpak. Zo zul je namelijk de rest van de dag gestrest zijn. Begin je dag rustig en bewust. Ochtendroutines, een ontbijt of een lekkere douche zijn erg belangrijk en vooral in de ochtend. Op deze manier heb jij even de tijd om op te starten en met een dosis positiviteit de dag te beginnen. Wanneer jij denkt hier geen tijd voor te hebben, kun je ook je ochtendroutine halveren, zodat je ’s ochtends niet hoeft te haasten.

Geef jezelf wat aandacht

Stijl je haar op een leuke manier, doe wat make-up op, trek leuke (maar ook comfortabele) kleding aan. Wanneer jij jezelf goed voelt met hoe je eruit ziet, zul je je ook op andere vlakken goed voelen.

Een grote to-do list is niet beter

Misschien heb je het idee dat je zoveel mogelijk punten op je to-do list moet hebben staan, om veel punten ook weer af te kunnen strepen of om altijd wat meer te hebben dan je collega. Maar blijf realistisch. Een grote to-do list die niet realistisch is, zal juist tegen je werken. Wanneer jij aan het eind van de dag nog heel veel punten open hebt staan, zul je je juist rot voelen. Zorg dat je de belangrijkste punten op je to-do list zet, punten die je ook echt af kunt strepen. Wanneer jij vervolgens aan het eind van de dag je hele to-do list hebt afgestreept, zul je voldoening ervaren, en terecht!

Durf fouten te maken

Fouten maken, iets waar we bang voor lijken te zijn. We houden liever onze mond in de angst dat we iets fout zeggen dan dat we zeggen wat we denken en hier misschien juist mee kunnen helpen. Geloof me, je werknemer heeft veel liever dat je met input komt, laat zien dat je meedenkt en het soms niet bij het rechte eind hebt, dan dat je niet meedenkt en dus ook geen fouten maakt.

Vergelijk jezelf met jezelf

We moeten stoppen met onszelf te vergelijken met anderen. Hier hebben we niets aan. Er is altijd iemand die ergens beter in is, die mooier is, die slimmer is, etc. We kunnen nu eenmaal niet in alles de beste zijn, ieder heeft zijn of haar kwaliteiten. Vergelijk jezelf dus ook alleen met jezelf. Heb jij deze maand een belangrijke klant binnengehaald? Lekker bezig! Trakteer jezelf en ga volgende maand voor nóg een goede klant. Is dit niet gelukt dan is er nog geen man over boord, waarschijnlijk heb je ergens anders wel weer een succes in geboekt.

Verzamel positieve feedback

Negatieve feedback zouden we moeten verwerken, aanpassen in zover jij vindt dat het mogelijk en nodig is en vervolgens uit ons geheugen wissen. Positieve feedback daarentegen zouden we moeten verzamelen en in een boekje moeten schrijven. Heb jij even een dipdag op kantoor? Pak dit boekje er dan bij en realiseer je dat je hartstikke goed bent in het werk dat je doet.

2018, jij wordt het jaar dat we zelfverzekerd naar ons werk gaan, dat we weten waar we goed in zijn en hierdoor nóg beter worden in ons vak. Dan is het na werktijd en in het weekend tijd om je werk los te laten en te ontspannen.