Of je nu op een feestje, borrel of netwerk event bent, niets is vervelender dan wanneer iemand die je al eens hebt ontmoet niet meer weet wie jij bent. Blijkbaar zijn ze je vergeten na dat ene gesprek van weken of maanden geleden en liet je geen blijvende indruk achter. Hoe zorg je ervoor dat mensen je wel onthouden en weten wie je bent als je ze nog een keer tegen komt?

indruk achterlaten femfem

Benoem je volledige naam

Als je jezelf voorstelt, is het slim om zowel je voor- als achternaam te vertellen. Zeg je alleen je voornaam, dan kan het zijn dat je naam niet goed wordt onthouden. Er zijn immers meerdere hondjes die Fikkie heten, dus het is slim om ook je achternaam erbij te noemen.

Denk na over je lichaamstaal

Je lichaamstaal verraadt meer dan je denkt. Het kan natuurlijk zijn dat je even afgeleid bent of een beetje verveeld, maar laat dit niet teveel blijken. Het is beter om niet teveel naar beneden te kijken, niet te binnensmonds te praten en niet met je armen over elkaar met iemand te praten. Zo kom je meer gesloten over. Wees een beetje energiek in het vertellen van je verhaal, maar neem ook een actieve houding aan als je luistert. Als je snel je armen over elkaar heen slaat terwijl je praat, zorg er dan voor dat je een drankje in je hand hebt. Zo kom je ook wat gezelliger over. Houd ook oogcontact met degene waar je een gesprek mee hebt.

Leg uit wat je doet

Hetzelfde met namen, geld ook voor de functie die je uitoefent op je werk. Zeggen dat je journalist bent, is zo breed en niet specifiek. Leg juist uit wat je bij je werk allemaal doet, wie je helpt en wat je creëert. Zo begrijpen mensen beter wat je doet en zullen ze het sneller onthouden. Maak je verhaal persoonlijk en laat zien wat jou uniek maakt. Vertel bijvoorbeeld ook over dingen die je naast je werk doet en wat je hobbies zijn.

Wees geïnteresseerd

Focus je tijdens een gesprek op je gesprekspartner en ga niet nadenken over dingen die je nog moet doen of dat je nog iemand moet appen. Blijf aanwezig en gefocust op het gesprek. Laat je niet afleiden en geef de persoon al je aandacht. Bedenk voor of tijdens het gesprek een paar vragen die je de persoon wil stellen. Dit kan op een professioneel niveau met vragen over het bedrijf waar hij of zij werkt of hoe ze bij hun baan terecht zijn gekomen of wat ze er leuk aan vinden. Je kan ook een aantal persoonlijke vragen stellen, maar houd dan wel rekening met de relatie die je op dat moment hebt met die persoon. Je kan bijvoorbeeld vragen stellen over waar de persoon vandaan komt, wat hij of zij van een bepaald onderwerp vindt of zijn of haar hobby’s.

Heb je moeite met op nieuwe mensen afstappen? Met deze tips niet meer!