’s Ochtendsvroeg is het meestal veel gehaast, geen tijd voor ontbijt en rennen voor de bus. Het is ook moeilijk om zo vroeg je bed uit te komen. Toch haal je meer uit je dag als je een goede ochtendroutine hebt. Als je het eerste uur van de dag aan jezelf besteed ben je de rest van de dag een stuk productiever, energieker en kun je je beter focussen. Probeer deze vijf stappen om je ochtendroutine te creëren.

ochtendritueel-FEMFEM

Niet snoozen

Zet je wekker iets eerder zodat je je niet hoeft te haasten. Geef jezelf zo’n 40 minuten extra. Wanneer je wekker gaat sta je direct op, geen gesnooz. Hierdoor wordt het alleen maar moeilijker om uit je bed te stappen. Probeer er meteen uit te gaan, voordat je er ook maar over kunt nadenken hoe vroeg het nog is. Als je er eenmaal uit bent is het moeilijkste gedeelte al voorbij. Laat je telefoon en laptop nog even voor wat ze zijn. Die mag je na deze ochtendroutine pas weer aanraken.

Drink water

Na een nacht slapen is je lichaam redelijk uitgedroogd. Om je lichaam wakker te schudden, energie te geven en het vocht weer aan te vullen in je lichaam drink je een glas water. Je kunt er wat citroensap bij doen om direct een vitamineboost te krijgen. Probeer de rest van de dag ook genoeg water te drinken, hierdoor blijven je hersenen scherp.

Mediteer

Begin je dag met een paar minuutjes mediteren, al is het maar 3 minuten. Dit zijn waarschijnlijk de enige minuten dat je zonder afleiding even alleen met jezelf bezig bent. Je hoeft nog even niks, alleen maar even contact met jezelf maken. Heerlijk toch? Geen telefoon, geen televisie, geen email. Ga op een stoel of op de grond zitten met je handen op je knieën en focus je op je ademhaling. Als je het fijn vindt om een begeleide meditatie te doen kun je apps als Stop, Breathe & Think of Headspace gebruiken.

Beweeg

Ga hierna zo’n 20 minuten bewegen. Doe wat je fijn vindt, zoals hardlopen, yoga of oefeningen. Zelfs een stukje lopen is al goed. Het beste is om even in de buitenlucht te zijn. Even je longen vullen met de frisse lucht, je bloedstroom op gang laten komen en je spieren strekken.

Lezen

Regelmatig lezen is een goede training voor je hersenen, het houdt je brein in topvorm. Bovendien helpt het focussen op een boek je om de rest van de dag een stuk geconcentreerder te kunnen werken. Lezen is een goede manier om je kennis te verbreden, nieuwe inzichten te doen en je te laten inspireren. Kies daarom een inspirerend boek uit en lees daar elke ochtend een kwartiertje in. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd aan je dag begint.

Ontbijten

Neem de tijd om een gezond ontbijtje te maken en rustig op te eten. Je ontbijt voorziet je lichaam van de eerste voedingsstoffen om de dag mee te beginnen. Zorg dus dat je een lekker ontbijt maakt waar je lichaam wat aan heeft. Fruit voor de vitamines, havermout voor de vezels en zaden voor de proteïne en energie. Met dit powerontbijt begin jij de dag goed.

Je dag is pas 40 minuten bezig, maar je hebt al zoveel gedaan! Dat is toch een heerlijk gevoel.

Lees ook:

Deze dingen zou je moeten doen voordat je gaat slapen