Wanneer je een relatie hebt of iemand leuk vindt, is het net zo belangrijk om op de green flags te letten als op de red flags. Daarom zetten wij 9 green flags voor je op een rijtje, waaraan je merkt dat je in een gezonde relatie zit.

1. Communicatie

Er wordt niet voor niets altijd gezegd communication is key, want dit is het ook echt! Het is normaal dat er conflicten ontstaan in relaties, dus is het belangrijk om te communiceren wanneer je het ergens niet mee eens bent. Maar dit is niet het enige waar het om draait. Het is namelijk net zo belangrijk om je positieve gevoelens te communiceren! Uit naar je partner hoe gelukkig je met diegene bent, en hoe goed je je voelt bij hem of haar.

2. Emoties valideren

Een groot deel van goede communicatie, is het valideren van elkaars emoties. Wanneer je luistert naar hoe de ander zich voelt en je elkaar geen vervelend gevoel geeft over het uiten van je emoties, is dit een enorme green flag. De ander gaslighten, zeggen dat de ander te dramatisch is of gevoelens afwijst, kan voor enorme schade in je relatie zorgen. Als jullie dit niet doen is dat dus een goed teken.

3. Eerlijkheid en vertrouwen

Zijn jij en je partner altijd eerlijk naar elkaar? En vertrouwen jullie elkaar? Dan is dit een major green flag. In een relatie is het namelijk heel belangrijk dat jij en je partner eerlijk naar elkaar zijn en dat je het toegeeft wanneer je iets fout hebt gedaan. Zelfs het kleinste leugentje om bestwil kan schade in het vertrouwen van je partner veroorzaken, waardoor 100 procent eerlijkheid mega belangrijk is in jullie relatie.

4. Veilig gevoel

Misschien wel één van de meest belangrijke green flags is het hebben van een veilig gevoel rondom elkaar. Dingen over je leven delen met je partner is belangrijk voor de bonding in je relatie, maar hiervoor moet je je wel op je gemak voelen. Durf jij zonder problemen dingen uit je jeugd, trauma’s en behoeftes met de ander te delen? Dan is dit een heel goed teken!

5. Samen tijd doorbrengen (en ervan genieten)

Het is natuurlijk belangrijk dat jij en je partner genoeg tijd met elkaar doorbrengen. Maar nog belangrijker is dat jullie ervan genieten. Ook al doen jullie simpele taakjes zoals boodschappen doen of de was opvouwen, in een goede relatie voelen deze momentjes gewoon fijn. Natuurlijk is het niet gek dat er soms conflicten ontstaan, maar het is wel heel belangrijk dat jullie van de tijd samen genieten.

6. Betrekken in je leven

Wil jij je partner betrekken bij zoveel mogelijk dingen in je leven? Leuke feestjes, familieaangelegenheden en toffe uitjes, bijvoorbeeld? Dan is dit een enorme green flag. Dit laat namelijk zien dat je geïnvesteerd bent in je relatie en dat je deel uit wil maken van elkaars levens.

7. Groeien

Wanneer jij en je partner allebei de behoefte hebben om zowel individueel als gezamenlijk te groeien, is dit een heel goed teken van jullie relatie. Je kan elkaar helpen groeien door de ander te helpen met aan zichzelf te werken of bijvoorbeeld door de moeilijke gesprekken te voeren en niet te vermijden. Op deze manier blijven jullie met elkaar communiceren, en helpen jullie elkaar de beste versie van jezelf te worden.

8. Normen en waarden

Hebben jullie dezelfde normen en waarden in het leven? Dan is ook dit een grote green flag. Natuurlijk hoeven jullie het niet overal over eens te zijn en mogen jullie best discussiëren, maar het is wel handig als jullie het over de belangrijke dingen eens zijn. Denk hierbij aan familiekwesties, financiën, balans tussen werk en vrije tijd en fysieke en emotionele intimiteit. Uit een onderzoek in 2020 bleek dat stellen met vergelijkbare normen en waarden meer kans hadden gelukkig te zijn in hun relatie, maar ook in het dagelijks leven!

9. Uiteindelijke doelen

Als laatste is één van de belangrijkste green flags dat jullie doelen in het leven overeenkomen. Wil jij graag binnen vijf jaar een familie starten, maar is je partner alleen maar gefocust op uitgaan en feesten, en ziet hij/zij dat in de komende jaren nog niet veranderen? Dan kan je je vast voorstellen dat dat uiteindelijk voor conflicten gaat zorgen. Natuurlijk hoeven jullie niet precies hetzelfde te denken over alles, maar het is wel van belang dat jouw doelen niet in strijd zijn met de doelen van je partner.

Lees ook: White flags in een relatie: dit is wat ze betekenen