whatsapp image 2021 08 27 at 135434

Jouw guide in genderneutrale pronouns

Love & Life04 sep 2021, 11:00 doorKyara Jorritsma
Genderneutrale wattes? Yep, we leggen het je zo uit, maar eerst moeten we het onderwerp even introduceren. We hebben nu gelukkig steeds meer vrijheid om te zijn wie we willen zijn. Dat betekent alleen ook dat de voornaamwoorden ‘hij’ en ‘zij’ niet altijd geschikt zijn. De woorden ‘die’, ‘hen’ en ‘hun’ zijn inmiddels al opgenomen in de Nederlandse taal. Wij moesten ook even wennen, maar verandering is in dit geval hard nodig. Toch iets meer uitleg nodig? Dat snappen wij als geen ander, dus hier komt ‘ie!

Het probleem; de hokjes-samenleving

Deze situatie heb je sowieso al meer dan eens meegemaakt; een jonge baby met een geel of groen pakkie aan. Wat is ‘t nou? Een jongetje of een meisje? En dit tafereel blijft plaatsvinden, wanneer iemand zich bijvoorbeeld niet als ‘jongen’ of ‘meisje’ kleedt. Dit is compleet te wijten aan gewenning. Onze samenleving is gewend aan roze voor meisjes, en blauw voor jongens. De tijd gaat alleen echt wel een stukje sneller dan dat, en de taal moet daarin mee bewegen.


De introductie van genderneutrale voornaamwoorden

Times are changing dus, op alle vlakken. Vrouwen zorgen niet meer alleen voor de kinderen terwijl de mannen de kost verdienen, onze communicatie gaat niet meer via postduiven en niet iedereen past meer in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’. Refereren naar een non-binair persoon (iemand die zich niet man, maar ook niet vrouw voelt) heeft gezorgd voor de nodige pijnlijke momenten, maar daar is nu een oplossing voor; genderneutrale voornaamwoorden. Je kan in dit geval in plaats van ‘hij’ of ‘zij’, ‘hen’ of ‘hun’ gebruiken.
Zo doorbreken we met zijn allen de traditionele genderrollen. Onderzoek in Zweden heeft zelfs uitgewezen dat mensen daar positiever over vrouwen en seksuele minderheden dachten, nadat de genderneutrale pronouns ingevoerd waren. Onder andere de Trouw, ANP, Linda en de Volkskrant hebben deze genderneutrale voornaamwoorden ook al snel opgepikt. Ook grote artiesten, zoals Demi Lovato, hebben laten weten hier compleet achter te staan of zelfs liever aangesproken te worden met 'hen' of 'hun'.
schermafbeelding 2021 08 27 om 135359

Wanneer gebruik je ‘hen’ en ‘hun’?

Het gaat vast even wat tijd kosten om aan deze verandering te wennen. ‘Hen’ werd hiervoor namelijk alleen maar gebruikt om een meervoud aan mensen aan te duiden, en ‘hun’ was een bezittelijk voornaamwoord. Weet je het niet zeker, of vind je het toch nog een beetje onwennig? Vraag dan even aan de persoon met wie je praat hoe ze aangesproken willen worden. Problem solved!