Schoonouders: je hebt óf de jackpot gewonnen óf je vindt die ene keer samen kerstvieren al te veel. Mocht je nou totaal geen klik hebben met je schoonfamilie, niet getreurd! Dit hoeft namelijk, ondanks wat iedereen zegt, geen dealbreaker te zijn voor je relatie! Je moet het alleen wel tactisch aanpakken. We vertellen je er alles over.

f8ab72152341ca5ed72691f0ca378290

Schoonfamilie

In je eigen familie lopen dingen misschien al niet op rolletjes, laat staan hoe het met de familie dynamiek is in een familie die niet eens van jou is! Je houdt van je partner, maar betekent dat dat je ook van degenen moet houden die hem of haar hebben opgevoed? Om een tal van redenen kun je je schoonfamilie niet mogen. Misschien hebben jullie geen overeenkomsten, of juist zo veel dat het een competitie wordt. Misschien zijn ze toxic, manipulatief of wantrouwig. Of misschien heeft je partner al een lastige relatie met zijn familie, waar jij de dupe van wordt. Wat het ook is, het komt stiekem heel vaak voor dat je niet de beste buddies met je schoonfam bent.

Praat met je partner

Om te zorgen dat je schoonfamilie niet de oorzaak is van jullie breuk moet je wel actie ondernemen. Zo is het belangrijk dat je ook je partner’s blik op familie begrijpt. Als hij namelijk heel close is met zijn familie en jij houdt je van de vlakte, kan dit voor wrijving zorgen. Wees daarom open en eerlijk en vertel je lover waarom je niet goed kan opschieten met zijn of haar familie. Onze tip is om het op jezelf te betrekken, dus vooral te praten over hoe het gedrag van je schoonfamilie jou laat voelen. Beschuldigingen maken zoals ‘Ik haat je familie’ of ‘Je ouders zijn vreselijk’ zullen namelijk een defensieve reactie oproepen (en begrijpelijk!). Ga in plaats daarvoor voor specifieke voorbeelden en blijf respectvol.

Wat als je partner je niet support?

Je kan natuurlijk het gevoel krijgen dat je partner zijn familie over jou kiest en dat hij niet begrijpt hoe jij je voelt. Ook hier is communicatie belangrijk, van beide kanten! Hoewel je vriend of vriendin misschien nooit helemaal kan begrijpen hoe jij je voelt, is het belangrijk dat je het wel uitspreekt zodat je partner rekening kan houden met je. Houd ook onze vorige tip in je achterhoofd en kom met duidelijke voorbeelden die je partner niet níét kan zien.

Compromissen

Kort gezegd is een succesvolle relatie zonder band met je schoonouders mogelijk, zolang je maar naar elkaar luistert en compromissen maakt. Op familieweekend kun je bijvoorbeeld een activiteit voor alleen jou en je partner plannen en kun je van te voren al aangeven waar jij graag heen zou willen. En die eindeloze gesprekken in de familie-app kun je makkelijk omzeilen door af en toe een leuk gifje te sturen. Simple as that!

Lees ook: Alles wat je niet moet doen als je voor het eerst je schoonfamilie gaat ontmoeten