Je kent het vast wel: in je vrije tijd eindeloos op je telefoon scrollen en weten dat je wordt meegezogen door alle onzin die daarop te vinden is, maar niet weten wat je anders moet doen. We geven je een paar tips voor hobby’s waarmee jij jezelf mentaal blijft uitdagen in plaats van altijd maar weer je telefoon erbij te pakken.

Beeld: @the.queensgambitnetflix
Beeld: @the.queensgambitnetflix

Eerlijk is eerlijk: we hebben ons natuurlijk laten inspireren door de populaire Netflix serie The Queens Gambit en laten die hersenpan van ons graag een beetje kraken!

Je eigen highscore verbreken

Je zult je verbazen hoeveel spellen er zijn die je in je eentje kunt doen. Net als met puzzelen met puzzelboekjes kun je bij solospellen steeds weer proberen je highscore te verbreken. Denk bijvoorbeeld aan het welbekende patience, ook wel solitaire, waarbij het de kunst is om uit te raken. Of het momenteel erg populaire Qwixx of het soortgelijke spel Clever wat je zowel met anderen als alleen kunt spelen.

Je brein kraken met puzzelboekjes

Maar dat is toch ontzettend saai? Niet dus! Een leuke, laagdrempelige activiteit die je kan doen als je even niks te doen hebt of als je juíst opzoek bent naar ontspanning, is puzzelen met puzzelboekjes! Koop bijvoorbeeld een Zweeds puzzelboekje en wordt steeds beter in het ontcijferen van de omschrijvingen. Vooral voor de taalfanaten onder ons kan dit een mega leuke ontdekking zijn. Of haal er eentje met juist verschillende puzzels voor de afwisseling, zoals woordzoekers, kruiswoordpuzzels en sudoku’s. Gemakkelijk mee te nemen in je tas en ook een perfect om even weg te leggen en later weer op te pakken. En je zult merken dat je er steeds beter in wordt, want wat is er nou leuker dan jezelf een beetje uitdagen?

Voltooi een legpuzzel

Heb je een beetje een grote eettafel/salontafel? Perfect! Een legpuzzel is perfect om tussendoor even je zinnen te verzetten, vooral in tijden van veel thuiswerken. Even toe aan een break? Buig je dan even een kwartiertje tot half uur over de puzzel. Zo heb je altijd iets bij de hand om even tussendoor te doen, in plaats van altijd maar weer door Instagram of Facebook scrollen. Bijvoorbeeld als je even moet wachten totdat die videocall met collega’s begint. Tip: gebruik een puzzelmat of iets wat erop lijkt, bijvoorbeeld een houten plank. Zo kun je de puzzel gemakkelijk aan de kant leggen zonder ‘m te hoeven afbreken.

Lees een boek

Misschien ben jij ook wel zo iemand die heel erg van lezen houdt, maar die zegt er nooit de tijd voor te vinden. Grijp dan nu je kans! Op je telefoon lees je toch eigenlijk ook constant, dus waarom niet een boek lezen? Daag je zelf ook op dit gebied weer uit. Bepaal bijvoorbeeld dat je de komende drie maanden minimaal vijf boeken wil lezen, als dit een haalbaar aantal voor jou is. Misschien leer je wel heel veel nieuwe en nuttige dingen door het lezen van deze boeken. Maar maak het jezelf dan niet meteen heel erg moeilijk door met een dikke pil te beginnen, maar begin met iets makkelijks.

Lees je toch liever digitaal dan elke keer een nieuw boek te halen? Dan is de Kobo Nia E-reader misschien wel precies datgene wat je nodig hebt. Makkelijk mee te nemen, licht en altijd je favo boek bij de hand! Doordat je op een E-reader leest in plaats van op je telefoon, heb je toch de ontspanning van het lezen van een boek, zónder afleiding.

Patronen doorbreken

Tot slot niet geheel onbelangrijk om te zeggen: wees niet te streng voor jezelf. Natuurlijk mag je wel lekker scrollen op je telefoon wanneer jij er zin in hebt. Dit kan immers ook ontspanning zijn. Maar het is altijd goed om nieuwe dingen uit te proberen. Want je hebt vast ook wel eens het gevoel dat je telefoon je soms helemaal in zijn macht heeft. Probeer dit patroon dan eens te doorbreken aan de hand van deze tips. Misschien houd je er zelfs nog wel een nieuwe hobby aan over!

* Dit artikel is geschreven door Marijke Hoekstra

Lees ook: Bye bye verveling, met deze tips vermaak jij je prima thuis