De hele wereld over vliegen met een gezellige crew, de mooiste plekken bezoeken en in de leukste hotels overnachten. Wie droomt er nou niet van een baan als stewardess? Het klinkt allemaal zo avontuurlijk, maar onderschat het leven van een stewardess niet. Je maakt lange dagen, draait onregelmatige diensten en er wordt altijd een lach op je gezicht verwacht. Nu vraag je je misschien wel af, hoeveel zou je verdienen in de lucht? Wij zochten het voor jullie uit!

@pinterest
@pinterest

Altijd op vakantie?

Er heerst nog altijd een sterk vooroordeel dat stewardessen altijd op vakantie zijn. Ja ze vliegen soms naar de mooiste bestemmingen, en mogen op kosten van de baas in een hotel overnachten. Toch zitten ze echt niet elke week dagenlang op een zonnig eiland. Bovendien is het hard werken daar boven in de lucht. Vaak moeten deze dames en heren flink doorwerken om soms honderden passagiers van eten en drinken te voorzien, afval op te halen en het iedereen naar wens te maken.

Op een vlucht van meer dan 10 uur hebben ze dan ook ongeveer 2 uur pauze per persoon. Op kortere vluchten soms niet meer dan een kwartiertje. En dat is best pittig. Ook de ijle lucht in de vliegtuigen zorgt ervoor dat het werk gegarandeerd zwaarder is. Medelijden? Welnee, maar respect verdienen ze zeker wel.

En dan hebben we ook nog die vervelende of veeleisende passagiers, die zeuren om het minste en geringste. Ugh! Tot slot heb je nog de onregelmatige diensten, die je nachtritme compleet verstoort.

Gemiddelde bedragen en voorbeelden

Gemiddeld verdient een beginnend stewardess bij bijvoorbeeld Corendon, EasyJet en Arkefly zo’n 1700,- per maand. Dit is zonder eventuele toeslagen. Bij Jetairfly heeft een beginnend stewardess een basissalaris 1430 euro bruto per maand. Wel krijgen ze per vlucht een bonus en elk jaar is er sprake van een loonsverhoging.

Ook bij Ryanair krijg je betaald per vlucht. Als je veel stand-by staat dan kan het zijn dat je per maand minder dan 1000 euro netto overhoud. Gemiddeld verdien je bij deze luchtvaartmaatschappij tussen de 1200,- en 1500,- euro netto per maand.

Bij KLM verdien je als beginnend stewardess tegen de 1900 euro bruto per maand. Net iets beter dan bij de broers en zussen. Je begint altijd in Economy Class (een bander) en kunt pas na 15 jaar(!!) doorstromen naar Business Class (twee bander). Beiden verdienen evenveel en hebben na 13 jaar dienstverband het plafond van 3100 euro bruto per maand bereikt.

Doorgroeien

In principe kan iemand van twee bander na ongeveer 3 jaar doorgroeien naar de functie van eindverantwoordelijke (purser), maar in de praktijk is dat eerder 8 tot 10 jaar. Als purser kun je echter wel doorgroeien wat betreft je salaris. Na 22 dienstjaren heb je dan een plafond bereikt van 5000 euro bruto per maand. Ook kun je als purser na 4 tot 8 jaar doorgroeien tot senior purser, dan ligt het maximale salaris na 22 jaar op 5500 per maand.

Voor de KLM Cityhopper gelden andere soort bedragen, al is het startsalaris hier gelijk. Na 5 jaar heb je daar soms een salaris te pakken van 2200 euro per maand. Als supervisor kun je na 15 dienstjaren op 3300 euro uitkomen. Voor het zusje van KLM, Transavia, liggen de tarieven bij de start tussen de 1700 en 2200 euro en na 15 dienstjaren. Als purser/supervisor verdien je tegen de 2800 euro per maand.

In bijna alle gevallen zijn de salarissen inclusief onregelmatigheidstoeslag. Je krijg dus niet meer betaald voor nacht- of weekenddiensten.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Transavia (@transavia)

Lees ook: Dit is het vermogen van Youtube-ster Nikkie de Jager