Als je een kantoorbaan hebt, is de kans groot dat je de hele dag naar een computerscherm kijkt. Daarnaast heb je natuurlijk ook de hele dag je telefoon op zak en gaat ’s avonds vaak de televisie aan. Ja, schermen zijn onvermijdelijk geworden in het dagelijks leven. Maar dit kan flinke hoofdpijn veroorzaken. Daarom vertellen wij je hoe je hoofdpijn door je computerscherm – of welk ander scherm dan ook – kan voorkomen.

1. Schaf een blauw licht filter bril aan

Zo, dat is een hele mond vol. Maar ze schijnen erg effectief te zijn! Een reden dat je hoofdpijn door je computerscherm krijgt, is het blauwe licht. En er bestaan dus brillen die dit licht filteren en neutraliseren. Dit geeft wat meer rust aan je ogen én voorkomt hoofdpijn.

2. Night shift

Zit je er nou niet op te wachten om met een bril rond te lopen? Dan kan je je telefoon – en sommige laptops – ook op night shift zetten. Hierdoor wordt het licht van je apparaat een stuk geler en zal je minder last krijgen van dat blauwe licht.

3. Even wegkijken

Wist je dat het wordt aangeraden om elke 45 minuten dat je naar een beeldscherm kijkt, vijf minuten weg te kijken? Ga dus na drie kwartier even wat anders doen, om na vijf minuten de draad weer – zonder hoofdpijn – op te pakken.

4. Strekoefeningen

Weet je niet zo goed wat je in die vijf minuten moet doen? Wij raden strekoefeningen aan! Rek even de spieren in je nek en schouders uit; dit helpt om een beetje te kunnen ontspannen. Plus, je bent meteen een beetje actief bezig. Dat is pas een win-win situatie.

5. Houd je schermtijd zo laag mogelijk

Als je, naast je werk achter de computer, ook nog achter je telefoon zit, zal dit je hoofdpijn alleen maar verergeren. Probeer dus je schermtijd zo laag mogelijk te houden. Zet je telefoon ’s avonds uit en vermijd de televisie. In het begin zal dit even wennen zijn, maar het zal een enorm verschil maken!

6. Praat met je baas

Wordt jouw hoofdpijn door je computerscherm op je werk veroorzaakt? Dan is het verstandig om met je baas te praten. Als je baas er vanaf weet, kan die je er ook bij helpen om even wat extra pauzes in te lassen. Communiceer met je baas wat je nodig hebt; misschien helpt het om iets vaker een rondje te lopen? Praat over de mogelijkheden.

7. Verminder andere triggers

Hoofdpijn door je computerscherm is vervelend, maar hoofdpijn kan allerlei verschillende soorten oorzaken hebben. Hormonen, voedsel, stress, slaap, enzovoorts. Probeer deze triggers zo veel mogelijk te verminderen, dit zal ook je hoofdpijn door je computerscherm minder heftig maken.

Lees ook: Dit is waarom je in de ochtend vaak wakker wordt met hoofdpijn