Word jij ook steeds wakker met hoofdpijn? Je kan maar niet begrijpen hoe dat komt. Als je gister iets te diep in glaasje hebt gekeken, zal dat vast de oorzaak zijn. Als dat niet zo is, kunnen dit een van de redenen zijn waarom je steeds opstaat met een barstende koppijn.

Bron: @Pinterest

Hoofdpijn

Hoofdpijn krijg je niet zomaar, er zit altijd iets achter. Het is vaak heel moeilijk om te achterhalen wat nou de reden is. Dit zijn redenen waarom jij in de ochtend steeds opstaat met hoofdpijn.

Ochtendhoofdpijn

Wakker worden met hoofdpijn is niet fijn. Maar liefst 1 op de 13 mensen ervaart volgens Archives of International Medicine elke ochtend hoofdpijn. Je zou een paracetamol kunnen innemen, maar dan zou je dat elke ochtend moeten doen. En dat lijkt ons een wat minder gezond idee. Onderzoek zelf waar de hoofdpijn vandaan komt, zodat je het in het vervolg kan voorkomen.

Slaapapneu

Slaapapneu is een van de meest voorkomende oorzaken bij ochtendhoofdpijn. Volgens slaapgeneeskundige Alex Dimitriu gebeurt dit door het snurken. Door het snurken ontstaat er zuurstofgebrek, wat weer leidt tot hoofdpijn. Ben jij een snurker en word je vaak wakker met hoofdpijn? Raadpleeg dan een arts om de slaapapneu te kunnen behandelen.

Gebrek aan slaap

Zit je de hele nacht op je telefoon, en slaap je vaak te weinig? Dan kun je in de ochtend opstaan met hoofdpijn. De hoofdpijn kan erger zijn als je besluit om de hele avond door koffie te drinken. Probeer de koffie in de avond te laten staan en slaap minstens zeven uurtjes per nacht.

Uitdroging en depressie

Water is key. Water drinken is heel belangrijk. Als je de hele dag weinig tot geen water drinkt, dan kan het zijn dat je de volgende dag wakker wordt met hoofdpijn. Ook als je alcohol drinkt voor je naar bed gaat, kan dit gebeuren. Dat komt doordat de alcohol je lichaam laat uitdrogen.

Uit onderzoek blijkt ook dat veel mensen die depressief zijn ook elke ochtend hoofdpijn ervaren. Voel jij je de laatste tijd een beetje down en niet lekker in je vel? Dan is het misschien een idee om een dokter te raadplegen.

Tandenknarsen

Zeker acht procent van de volwassenen, knarst ’s nachts op hun tanden. Je slijt niet alleen je tanden hierdoor, maar ook kan je hierdoor wakker worden met barstende koppijn. Vraag aan je partner, vriendin of familielied of je knarst terwijl je slaapt. Als dat zo is, kan je bij de dokter of fysio speciale oefeningen leren om te stoppen met knarsen. Ook kan een bitje tegen het knarsen heel veel goeds doen.