Ja, je leest het goed. Een interview met Reese Witherspoon en Kerry Washington, de twee hoofdrolspeelsters in Little Fires Everywhere. De serie op Amazon Prime Video is relevanter dan ooit met thema’s als female empowerment, racisme, vooroordelen en een nieuwe kijk op moederschap en ingesleten rolpatronen. Wij hadden de eer de twee sterren te interviewen via een Zoom call en raakten in gesprek over diepgaande thema’s met de leading ladies.

Little Fires Everywhere FEM FEM

Little Fires Everywhere

In Little Fires Everywhere volgen we de ogenschijnlijk picture perfect familie van Elena Richardson (Reese Witherspoon), waarin alles perfect lijkt te zijn. Toch zorgt de komst van een mysterieuze moeder (Kerry Washington) en haar dochter als nieuwkomers in de chique, witte wijk al gauw voor een andere dynamiek binnen het gezin. Grote geheimen werden lang meedragen en verborgen gehouden. De zoektocht naar ware identiteit begint wanneer de levens van Elena en Mya steeds meer in elkaar verstrengelt raken. Toch leidt het mysterie rondom de waarheid en het gevaar dat het geheim uit zal komen tot flinke spanning tussen de twee hoofdrolspeelsters…

Amazon Prime Video kondigde de langverwachte dramaserie aan, nadat miljoenen mensen fan zijn geworden toen ze het boek hadden gelezen. De serie werd in korte tijd enorm populair, en wij begrijpen wel waarom. Met topactrices Reese Witherspoon en Kerry Washington in de hoofdrol én als productenten van de serie, kan het eigenlijk niet misgaan.

In gesprek met Reese Witherspoon en Kerry Washington

Het boek gaat in op een aantal thema’s, zoals: moederschap, klasse, identiteit en ras. Was er een thema waar jullie het meest bij betrokken waren als actrice, vrouw en moeder?

Reese Witherspoon: Het thema van moederschap sprak me in eerste instantie zeker aan om dit project op te pakken. Het idee om verschillende aspecten en een brede kijk op het moederschap te laten zien, vond ik een mooie uitdaging. Maar ook het samenwerken met Kerry was een geweldige ervaring. We hebben samen diepgaande gesprekken gehad over terugkerende thema’s in onze eigen levens die we nu omzetten in kunst, namelijk deze serie. Ook is het thema van racisme en hoe mensen behandeld worden nu natuurlijk enorm aan de orde van de dag in de VS. Kerry zei in het begin van de samenwerking tegen mij: “We moeten in staat kunnen zijn om moeilijke gesprekken te voeren samen over deze thema’s”. Toen bedacht ik me hoe weinig dat eigenlijk mogelijk is, mensen hebben de neiging om zich stil te houden wanneer het ongemakkelijk wordt. Ik hoop dat de serie vrouwen aanmoedigt om deze gesprekken toch te voeren in een veilige omgeving, waardoor ze elkaar kunnen versterken.

Kerry Washington: We ontdekten al gauw dat, wanneer we deze thema’s wilden aankaartten in de serie, we in staat moesten zijn perfectie los te laten. Want de karakters die we spelen zijn ontzettend imperfect én bevooroordeeld. Vanuit onze eigen vooroordelen, beoordelen we elkaar vaak snel en onjuist. Door dit op scherm te tonen, wordt dit bespreekbaar en zichtbaar, en worden taboes doorbroken.

Reese Witherspoon: “Het is hoogste tijd dat vrouwen een front gaan vormen”

Hoe heeft de show geholpen te reflecteren op jullie eigen rol als moeder?

Kerry Washington: We spelen de moeders van tieners in de jaren ’90 en zelf waren we ook tieners in de jaren ’90. Het deed me nadenken over hoe mijn moeder me heeft opgevoed in deze tijd en wat ze mij meegaf. Maar ook wat ik meekreeg van de maatschappij en kennissen om mij heen. Het zette me aan het denken over wat ik zelf wil meenemen als ouder, en wat ik achterwege wil laten.

Reese Witherspoon: Iedereen kent zijn eigen verhaal, en achtergrond kan hierin een grote rol spelen. We zijn samen in deze wereld, maar Chinees Amerikaanse immigranten beleven een andere ervaring dan witte vrouwen in vooraanstaande wijken in de VS, witte vrouwen hebben weer een andere ervaring dan zwarte vrouwen en latina vrouwen. Een serie maken die het licht werpt op zoveel verschillende benaderingen van het moederschap en afkomsten was heel mooi. Samenwerken met zo’n divers team en hun verhalen mogen horen vond ik life changing.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Little Fires Everywhere (@littlefireshulu) op

Little Fires Everywhere is een overweldigende reis door de complexiteit van het vrouw zijn. Denk je dat het tijd is om een echtere weergave van de vrouw weer te geven, met al haar struggles, bijvoorbeeld op gebied van carrière en gezinssituatie?

Kerry Washington: Het is treurig dat er in een ver verleden een moment is geweest waarop vrouwen verteld werd hoe ze eruit moesten zien, hoe ze zich moesten gedragen, en goed en lief moesten zijn in plaats van authentiek en zichzelf. Als producenten van de serie kregen we de kans om deze valse identiteiten los te laten en authenticiteit van de vrouwelijke karakters te benadrukken. Het was heel bevrijdend om de valse verwachtingen die ons vrouwen wordt opgelegd, los te laten.

Reese Witherspoon: Ik hoop dat onze dochters en dochters van andere vrouwen een realistischere indruk krijgen van de beleving van het vrouw zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat er meer vrouwelijke producenten, storytellers en regisseurs komen om échte verhalen van vrouwen te vertellen. Anders zullen vrouwen stil blijven of niet tot hun volledige potentie en recht komen. In toekomstige tv series en films wil ik vrouwen zien die gebreken hebben, niet perfect zijn, maar wiens leven er wél toe doet. Het is voor de kijker mooi om te zien hoe een andere vrouw haar leven leidt en soms ook struggled, met dezelfde of juist andere thema’s.

De schrijfster van het boek wilde laten zien dat we allemaal blinde vlekken en zwaktes hebben, waarbij we ons eigen gedrag soms niet zien. Hoe heeft de serie jullie zelf aan het denken gezet over jullie eigen zwakke punten?

Reese Witherspoon: Als kind zijn me veel dingen verteld die niet waar zijn. Bijvoorbeeld over ras, immigratie, homoseksualiteit. In die tijd was er nog geen social media, ik vertrouwde op wat me verteld werd. Door het maken van deze serie heb ik een heel ander perspectief gekregen op de dingen waar ik zo onwetend over was. Het was mooi dat ik de schaamte kon loslaten voor mijn onwetendheid over de dingen die me als jong meisje verteld waren. In de rol die ik speel, zie je die onwetendheid ook terug.

Reese Witherspoon: “Het was één van de moeilijkste rollen die ik ooit gespeeld heb”

De twee karakters verschillen heel erg van elkaar en zijn rivalen in de serie. Elena is erg bemoeizuchtig, Mya is meer terughoudend. Wat was de grootste uitdaging voor jullie bij het vertolken van deze rollen?

Kerry Washington: Het was een grote uitdaging, omdat het een geheel nieuwe uitdaging was voor allebei. Wat het makkelijker en inspirerend maakte, was dat we partners waren en elkaar ondersteunden. Ook al spelen we rivalen in de serie zelf, achter de schermen waren we echt een team en heel verbonden. Als actrices wilden we allebei het beste in elkaar en onze rol naar boven halen.

Reese Witherspoon: Het was één van de moeilijkste rollen die ik ooit gespeeld heb. Deze karakters zijn niet goed of slecht. Er zijn een hoop aspecten van hun karakter die niet goed te praten zijn en zeker niet oké zijn. Toch wilden we kijkers meenemen in de serie, acht afleveringen lang. Ook als de hoofdrolspeelsters zich minder leuk gaan gedragen. En het is oké dat de kijker je karakter gaandeweg minder leuk vindt, zolang je ze maar meeneemt in het verhaal. We willen natuurlijk wel dat ze de serie tot het einde blijven volgen. Omdat hun zwakke punten menselijk zijn, en iedereen zijn eigen verhaal en innerlijke gevechten heeft. En vrouwen verdienen het om gezien en gehoord te worden. De uitdaging zat hem in het entertainend houden voor het publiek maar mensen wél aan het denken te zetten.

Hoe zien jullie veranderingen in de filmindustrie na de opkomst van de #MeToo beweging?

Kerry Washington: Een van de grote veranderingen die zijn ontstaan na de #MeToo en Time’s Up beweging, is dat vrouwen eerder vaak uit elkaar gedreven werden op de set en dit nu andersom is. Ook waren we meestal de enige aanwezige vrouw in een grote cast. Doordat er onwaarheden werden verspreid als: “Die en die actrice is lastig, die is gek, ga daar niet mee om, die is verwaand”, werden we onbewust gescheiden. Die roddels klopten niet. Deze bewegingen zorgden ervoor dat we samenkwamen en ontdekten dat we elkaar juíst graag mochten. Dat we wilden samenwerken en elkaar opbouwen. Elkaars verhaal steunen. Niet tegen elkaar, maar met elkaar, als een sisterhood tegen misbruik en machtsmisbruik.

Reese Witherspoon: Ik ontdekte dat er zoveel vrouwen te maken hebben met intimidatie, misbruik en racisme. Het deed mijn ogen openen en zorgde ervoor dat ik nog veel meer wilde samenwerken met vrouwen en hun verhaal wilde vertellen. Er is zoveel kracht in partnerschap en het is hoogste tijd dat vrouwen elkaar niet uiteen drijven maar juist een front vormen. In deze serie is zoveel vrouwelijk leiderschap, van de schrijvers tot de makers en de cast zelf. En die kracht van female empowerment, zie je terug in de serie.

Lees ook: Deze 3 titels met krachtige vrouwen in de hoofdrol wil je zien op Amazon Prime en Dit zijn ze: de indrukwekkende films, series en documentaires over racisme in Amerika