Een welbekende situatie: je wordt ’s ochtends wakker, kijkt in de spiegel en het eerste wat je opvalt is een klein rood bultje op je kin: een puistje. Na een paar woorden te vloeken, bedenk je de meest creatieve oplossingen om het zo snel mogelijk weg te werken. Niemand, maar dan ook niemand zit hierop te wachten. Het liefst knijp je hem zo snel mogelijk weer uit, maar hoe doe je dit dan het beste?

taylor-hill

Ontstaan van een puist

Het kan helpen om eerst goed te begrijpen hoe puistjes ontstaan. Dit heeft alles te maken met de talgzakjes in onze huid; deze maken een mengsel van vettige stoffen aan die onze huid soepel houden en beschermen tegen uitdroging. De uitgangen van deze talgzakjes kunnen verstopt raken door allerlei oorzaken: vuil, make-up, maar ook door talg zelf. Hormonen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er overmatig veel talg wordt aangemaakt, waardoor er meer talg in de talgzakjes komt dan eruit kan. Wanneer de uitgang verstopt raakt, kan een talgzakje gaan ontsteken en dit vormt een puistje.

“Het uitknijpen van een puistje is in de regel nooit een goed idee”, zegt Jetske Ultee, huidexpert en onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie tegen Women’s Health. Ze benadrukt wat we eigenlijk allemaal wel weten en hebben ervaren: uitknijpen maakt de zaak meestal alleen maar erger. “Door krabben, hard duwen en knijpen kan de huid beschadigen. Hierdoor kunnen bacteriën en vuil gemakkelijker binnendringen. En dat maakt het probleem over het algemeen alleen maar groter.”

De beste methode

Als je ab-so-luut niet van je puisten kunt afblijven, is er één regel waaraan je je moet houden voordat je tot uitknijpen overgaat: “Doe het alléén als de pukkel al een wit puntje heeft”, adviseert Ultee. “Het beste is om er met een gesteriliseerd naaldje in te prikken en het opgehoopte talg voorzichtig naar buiten te drukken.” Bij onderhuidse, rode bultjes hoef je dit overigens niet te proberen. Daar werkt deze methode nooit. Je richt er volgens haar alleen maar schade mee aan.

Dus conclusie: probeer in eerste instantie zo goed mogelijk er vanaf te blijven en lukt dit écht niet, ga dan voor de optie naald.

Wondermiddel

Heb je de volgende dag een sollicitatie of een bruiloft en wil je écht zo snel mogelijk van dat pukkeltje af? Dan kun je volgens de huidexpert wat verdunde teatree-olie aanbrengen op je puistje. “Meng één deel teatree-olie met drie delen jojobaolie. Dit mengsel werkt bacteriedodend en het remt de ontsteking.” Adviseert Ultee.

Slugging is de nieuwe beautytrend van 2021. Meer weten? Klik hier!