Heb je wel eens jeuk na het vrijen? Don’t worry! Er zijn heel veel vrouwen die hier last van hebben. Soms maar voor even, en soms duur het langer. Toch is er nog geen directe reden tot paniek. Dit kunnen de oorzaken van jeuk na het vrijen zijn.

De oorzaken van jeuk na het vrijen

Jeuk na het vrijen kan super vervelend zijn, maar toch is het nog geen reden van paniek. Er kunnen een aantal oorzaken zijn waardoor je jeuk voelt, wij zetten ze hier op een rijtje.

Allergische reactie

Het kan zijn dat je down under een allergische reactie hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een allergie voor rubber of latex hebben, het materiaal waarvan comdooms zijn gemaakt. Mocht dit het geval zijn, dan kun je kiezen voor latex-vrije condooms.

SOA

Eén van de symptomen van een SOA is jeuk down under. Nu hoeft jeuk niet altijd te betekenen dat je een SOA hebt, maar laat het voor de zekerheid even checken. Een testje is zo gedaan.

Schimmelinfectie

Het kan ook zijn dat je een schimmelinfectie hebt bij je geslachtsdeel. Dit kan ontstaan door het evenwicht van de bacteriën en schimmels die in je geslachtsdeel leven verstoord wordt. Dit kan komen door medicatie, de stof van je kleding, hormonale veranderingen of omdat je bijvoorbeeld je vagina wast met zeep. Mocht je toch last hebben van nare geurtjes, dan kun je dit eraan doen.

PH-waarde

De pH-waarde bepaalt de zuurgraad, zo ook in je lichaam én bij je geslachtsdeel. Als de pH-waarde verstoord is, dan kan dit zorgen voor jeuk, witte afscheiding en een branderig gevoel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je je vagina te vaak wast. Vertrouw je het niet? Ga even langs je huisarts voor advies.

Ontsteking

Het kan zijn dat je schaamlippen en het gebied daaromheen ontstoken zijn. Dit kan wederom komen doordat je je vagina verkeerd wast, medicatie, bloedverlies tijdens de menstruatie, door geslachtsgemeenschap of overmatig slijm uit de baarmoederhals. Ook voor een ontsteking kan je het beste meteen een afpsraak bij je huisarts maken!

Droogheid

Als je vagina droog is tijdens het vrijen kan dit zorgen voor jeuk. Je kunt dit proberen te voorkomen door glijmiddel te gebruiken. Zo heb je meer comfort en minder irritatie. Je kunt het beste gaan voor een variant op waterbasis!

Lees ook: Down under: 6 veelvoorkomende vaginageuren en wat ze je vertellen