Eén reden dat we uitkijken naar de feestdagen is toch wel om al het lekkere eten. Kerstkransjes, warme chocolademelk, en de nodige alcoholische versnaperingen vliegen ons om de oren. Tijdens de feestdagen geldt: hoe meer hoe beter. Hoewel we ons dan ook druk maken dat we kilo’s aankomen met de Kerst, valt dit reuze mee. Zoveel kilo kom je aan tijdens de feestdagen.

Friends de serie
Friends de serie

Aankomen tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn eigenlijk een opeenstapeling van (vr)eetmomenten. Het begint bij de brunch, wat wordt vervolgd door een borrel, en daarna nog een 5-gangen kerstdiner. Heel leuk en vooral lekker natuurlijk, maar aan het einde van de avond kunnen we niet anders dan onze broek op de ‘vreetstand’ te zetten. Het voelt alsof je minstens 10 kilo bent aangekomen, maar de kans is klein dat dit ook echt het geval is.

Hoeveel kilo kom je aan tijdens de feestdagen?

Volgens een onderzoek uit New England Journal of Medicine stijgt het gemiddelde gewicht van een Amerikaan maar 0,4 procent tijdens de Kerst. Dit zal ongeveer een halve kilo zijn. Wat blijkt? De kilo’s komen er pas na de Kerst aan. Dit komt omdat mensen tijdens de feestdagen toch al ongezond eten, en dit dan maar voortzetten tot het nieuwe jaar. Op 1 januari beginnen de goede voornemers, en gaan we weer massaal gezond eten. Die halve kilo van de feestdagen is er dan zo weer af.

Onze tip? Blijf vooral in beweging en eet niet meer dan waar jij je prettig bij voelt. Met deze tips zal je dan ook niet 10 kilo aankomen tijdens de feestdagen. Maar laat vooral ook niet al het lekkers staan! Dit is de kans om jezelf even extra te verwennen met de nodige toastjes en oliebollen. Die smaken immers toch net wat lekkerder tijdens de feestdagen.

Lees ook: Kerst zonder stress: jouw hele belangrijke survivalgids