De kerstdagen komen er aan. Dat betekent kerstkriebels en de kerstboom versieren, maar toch ook veel geregel en plannen. Helaas hoort dat erbij en kan het vaak veel stress opleveren. Het liefst hebben we een kerst zonder stress dus we gingen op zoek naar de beste tips en vormden een speciale kerst survivalgids.

kerst zonder stress
Pinterest

Kerst zonder stress

Kerstdagen kunnen erg hectisch zijn. Denk aan de dagen onderverdelen over familie, gescheiden ouders of (als je die hebt) een schoonfamilie. Of gerechten voorbereiden voor het kerstdiner: op eerste kerstdag het voorgerecht en op tweede kerstdag het nagerecht. Daarnaast wil je er natuurlijk ook nog graag leuk bijlopen in een speciaal gescoorde kerstoutfit en moet je zorgen dat alle kerstcadeaus de drukte van Post NL overleven. Het kan daarom met kerst vaak voelen als of je geleefd wordt in plaats van dat je leeft in het moment. Dat vinden wij zonde, want je moet optimaal kunnen genieten van kerst! We vieren het immers maar een keer in het jaar.

We besloten daarom de kerst survival gids te maken voor dit jaar, zodat jij deze kerstdagen gegarandeerd gaat genieten van alles wat er op de planning staat. Met deze 10 tips gaat een kerst zonder stress jou lukken:

#1 Maak het overzichtelijk

De allereerste tip op deze survivalgids voor een kerst zonder stress is: maak het overzichtelijk. Als je het lastig vindt om alles op een rijtje te krijgen zodra er te veel tegelijk speelt, kun je er het beste even pen en papier bij pakken. Maak even lijstjes voor alles wat je nog moet doen. Boodschappen, cadeautjes, etc. Zo kun je afstrepen wat je hebt gedaan en hou je het overzichtelijk voor jezelf. Je kunt dit bijvoorbeeld ook in de notities van je telefoon doen.

#2 Begin op tijd met het zoeken naar cadeautjes

Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. De bezorgdiensten hebben dagen vertraging, alle webshops hebben leverproblemen en de rijen in de fysieke winkels zijn te lang om überhaupt aan te beginnen. Het is dan ook elke keer weer een uitdaging om alles op tijd onder de boom te hebben liggen. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met het aanschaffen van de cadeaus. Wij stellen voor dat je in november al begint. Op die manier ligt het al vroeg lekker vol onder de kerstboom en vermijd je een hoop stress.

Iets anders wat onwijs stressvol kan zijn is het bedenken van je cadeautjes voor je familie en je lover. Je kunt ze natuurlijk om een lijstje vragen, maar de vraag is of je die gaat krijgen. Als je niet zo goed weet wat je jouw bf moet geven, hebben wij wel een aantal cadeautips voor je waar hij echt blij mee gaat zijn.

#3 Verdeel de gangen van het kerstdiner

Een heel kerstdiner alleen koken is een ontzettende opgave. Dit kost je gewoon je hele kerstdag en de vraag is of je dat wel moet willen. Verdeel met de familie of je gezin gewoon de gangen van het diner. Op die manier doet iedereen iets en kost het jou veel minder tijd. Dan kun je de rest van de dag lekker gebruiken om samen te zijn, cadeautjes uit te pakken, kerstfilms te kijken en spelletjes te spelen. Zo makkelijk kan een kerst zonder stress zijn!

#4 Kies een moment voor jou en je lover samen

Voor de vrouwen onder ons met een vriend is dit een hele belangrijke. Natuurlijk is het ontzettend leuk om alle families te zien en van hot naar her te reizen om met iedereen kerst te kunnen vieren. Toch kan het ook heel fijn zijn om even een momentje te nemen om écht samen te zijn. Hou dus ergens een gaatje vrij in die 2,5 dag. Bijvoorbeeld een etentje op kerstavond of een brunch op tweede kerstdag. Jullie kunnen dan ook mooi elkaars kerstcadeautjes uitpakken.

#5 Zoek je plek aan de tafel strategisch uit

Waarschijnlijk vier je het ook ergens in die dagen met je hele familie. En dan bedoelen we ook echt met de hele familie. Opa en oma, tantes, ooms, neefjes en nichtjes (en aanhang). Op dat moment mag je hopen dat er geen tafelschikking is, want je moet op dit soort momenten je keuzes strategisch bepalen. Je hebt namelijk absoluut geen zin om de hele avond naast tante Karen te zitten die maar blijft vragen waarom jij geen aanhang hebt meegenomen. En dat krijsende neefje van twee kun je misschien ook maar beter vermijden.

#6 Wijde kleding is echt een must

Geen strakke jurk met kerst? Nee, gewoon niet doen. Kerst draait namelijk vaak vooral om een ding en dat is eten. Eten, eten, eten. Je begint met een uitgebreid kerstontbijt (terwijl je normaal nooit of minimaal ontbijt), vervolgens ga je door met een kerstlunch, tussendoor haal je af en toe een kerstkransje uit de boom, aan het einde van de middag begin je aan de borrelplank en ’s avonds gooi je er nog vijf gangen in. Dit wil je gewoon niet in een skinny jeans of strak jurkje moeten verwerken.

#7 Bewegen tussendoor

Juist doordat je zoveel aan het eten bent, is het een must om goed te blijven bewegen. Zo verwerk je al dat eten ook een stukje beter dan dat je de hele dag stil blijft zitten. We willen natuurlijk hier niet mee zeggen dat je een halve marathon moet lopen of een uur naar de sportschool moet. Gewoon een wandeling of een yoga-workout op YouTube is al genoeg! Zo neem je even een rustmomentje en maak je je hoofd leeg. Ideaal voor een kerst zonder stress.

#8 Doe op tijd boodschappen

Supermarkten zijn echt een no go in de laatste 48 uur voor kerst. Letterlijk iedereen wil op dat moment nog zijn laatste biefstukjes, stokbrood of wijn halen. Of gewoon nog alle kerstboodschappen. Dit moet je kosten wat het kost vermijden, want op dit soort momenten is het alles behalve gezellig in de supermarkt. Ga er dus creatief met de houdbaarheidsdata om of vries het een en ander in, zodat je eerder boodschappen kunt doen. Tip: ga ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds na 20:00. Dat zijn de rustigste momenten, waardoor je op je gemak door de paden kunt slenteren.

#9 ‘Nee’ zeggen is écht oké

Waarschijnlijk gaan de eerstvolgende weken de eerste uitnodigingen voor de kerstdagen al binnenstromen. Je kunt je niet in tien delen opsplitsen dus je moet keuzes maken. Het belangrijkste is dat jij het leuk gaat vinden wat je gaat doen. Kies dus bewust en wees niet bang om ‘nee’ te zeggen, want dat is je goed recht. Schuldig voelen na een nee is overigens ook zeker niet nodig. Jij zou het andersom toch ook begrijpen als iemand ‘nee’ zegt?

#10 Sinter, kerst & nieuw

Dit is de afgelopen jaren steeds meer een begrip geworden. De hele maand december zit eigenlijk altijd vol met feestdagen. Het kan helpen om het met sommigen (denk aan vriendinnengroepen of een deel van je familie) te beperken tot een feest, waarin je gewoon in een keer alles tegelijk viert. Dat doe je dan gewoon ergens tussen Sinterklaas en kerst of tussen kerst en oud & nieuw. Zo beperk je de drukte tijdens de kerstdagen en heb je een kerst zonder stress.

Lees ook: Je bent gelukkiger als je vroeg kerstversiering ophangt