We zijn in het dagelijkse leven continue bezig met beelden en kleuren. Maar wist je ook dat kleuren onze eetlust en eetpatroon beïnvloeden? De ene kleur stimuleert je eetlust, de andere juist niet.

Breakfast bowl: granola with banana, kiwi, raspberry, strawberry, blueberry and chia seeds

Kleur beïnvloedt je eetlust

Sommige kleuren zoals rood en oranje kunnen honger opwekken, maar een blauwe kleur kan juist je eetlust verminderen. Rene Ficek, een Amerikaanse voedingsdeskundige, geeft aan dat we eerst kijken met onze ogen voordat we eten. Daarom is er een relatie tussen kleur en de aantrekkelijkheid van eten.

Welke kleuren geven welke reactie?

Rood

Rood eten zorgt ervoor dat je meer honger krijgt. Je bloeddruk stijgt en hierdoor wordt je eetlust gestimuleerd. Opvallend is dat als je eten op een rood bord legt je juist minder eet dan wanneer je bord een andere kleur heeft.

Groen

Groen gekleurd eten wordt geassocieerd met gezonde keuzes. Als je probeert om gezondere keuzes te maken, is het slim om je eten op een groen bord te presenteren. Het is echter wel zo dat groene groentes en kruiden worden geassocieerd met een bittere of zure smaken. Dit zou een reden kunnen zijn waarom je niet heel enthousiast wordt van groene groentes.

Geel

Felle gele kleuren hebben net als rood een stimulerend effect op je eetlust. En deze kleur wordt vaak geassocieerd met energie en geven een gevoel van opwinding en geluk.

Blauw

Blauw is een kleur die kalmerend werkt. Een blauw bord zou eenzelfde effect hebben op je eetpatroon en er voor zorgen dat je minder eet. Je eetlust kan erdoor verminderen.

Regenboog

Als je een divers gekleurd avondeten hebt bereid, zal het betekenen dat je meer eet dan wanneer je een enkele kleur voedsel voor je hebt staan. Zelfs als groen je lievelingskleur is, zal je meer eten van een gerecht met een verscheidenheid aan kleuren.

Wijntje bij het eten? Hier vind je de beste wijntips!