In het weekend eten we vaak als ontbijt een geroosterde boterham met Nutella en een koffietje erbij. Voor ons is dit dé perfecte combo, en we kunnen onze dag eigenlijk niet starten zonder. Maar wat als je nu een brakke ochtend hebt, en je net wat meer energie nodig hebt? Dan eet je toch gewoon een boterham met een dikke laag koffieboter? Move over Nutella, koffieboter is the next best thing.

koffieboter recept
Bron: Pinterest

Wat is koffieboter?

Met koffie kunnen we letterlijk alle kanten op: van een normale (haver) cappuccino tot koffie in een donut! Maar wist je dat je met koffiedrab ook koffieboter kunt maken? Dit is niet your average boter, maar, je raad het al, boter met koffiesmaak. Wij geven je het recept.

Recept voor koffieboter

Helaas hebben we koffieboter nog niet in de supermarkt gespot, dus zullen we zelf de keuken in moeten duiken.

Ingrediënten:

  • 120 ml slagroom
  • 6 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 theelepel oploskoffie
  • snufje zout
  • 100 gram boter

Dit ga je doen:

Let op dat je de koffieboter van te voren maakt, dit heeft wat tijd nodig! Haal de boter uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Nu ga je de koffiesiroop maken: verhit de slagroom, suiker, olie en oploskoffie met een beetje zout in een pannetje. Roer tot de suiker en koffie zijn opgelost. Laat nu afkoelen.

Klop dan de boter licht en luchtig met een mixer. Voeg dan (terwijl je mixt) beetje bij beetje de koffiesiroop toe. Mix tot alles gemengd is, doe het in een bakje of pot en zet in de koelkast. Laat de boter een klein beetje zacht worden voor je hem eet, dan smeert ‘ie lekkerder.

Je kunt de koffieboter 10 dagen afgedekt in de koelkast bewaren… Maar wij denken dat ‘ie zo op is!

Lees ook: OMG! Hier kun je onbeperkt koffie drinken voor een prikkie