Lekker op vakantie, ah ik kan niet wachten. Lekker op het strand met een heerlijk boek en helemaal ontspannen. En om even op een boek lezen terug te komen, wist jij dat lezen op vakantie goed is voor je gezondheid? Wij hebben alles voor jullie op een rijtje gezet. Want waarom is lezen gezond voor je?

bron: pinterest.nl
bron: pinterest.nl

1. Je plezier

De reis naar de bestemming waar je naar toe moet kan soms lang duren. Een boek is dat de perfecte oplossing. Dé perfecte afleiding. De reis duurt niet zo lang want je bent lekker afgeleid en het houdt je ook lekker actief.

2. Concentratie

Door te lezen train je je concentratie. Je moet namelijk om een verhaal goed te kunnen lezen je concentratie er goed behouden. Je geheugen wordt aangewakkerd en je concentratievermogen wordt getraind.

3. Je brein

Een actief brein. Op vakantie is er altijd een moment dat je je gaat vervelen. Een boek is dan een goede oppepper. Je kan van de prachtige omgeving genieten terwijl je wordt meegenomen in een prachtig verhaal van een schrijver.

Onderzoek door wetenschappers

Boeken lezen op vakantie is niet perse beter dan boeken thuis lezen, helaas. Maar op zich zijn de voordelen van lezen al groot genoeg. Zo zorgt het lezen van een boek ervoor dat je bloeddruk verlaagt en dat je stresslevel verlaagt. Al na zes minuten lezen (wel in stilte) verlaagt je stress met zo’n zestig procent. Daarnaast verbetert lezen je geheugen, en train je je concentratievermogen. En zelfs dit is niet het enige, ook zorgt lezen er voor om nieuwe verbindingen in je brein aan te leggen, waardoor er nog meer hersencellen met elkaar kunnen communiceren. En dat is weer een must om een brein gezond te houden.

Uit een studie in Neurology blijkt dat lezen en soortgelijke activiteiten de achteruitgang bij dementie patiënten verminderen. Onderzoekers onderzochten de hersenen van 294 overleden patiënten en vonden een langzamere achteruitgang bij patiënten die meer cognitieve activiteit in hun vroege en late leven rapporteerden, zoals lezen, schrijven en het spelen van spelletjes.

“De studie toonde aan dat mentaal actieve patiënten, degenen die regelmatig lazen en schreven, veel langzamer achteruitgingen dan degenen die een gemiddelde hoeveelheid activiteit hadden,” merkt Annalisa Quinn van NPR op.

4. Gezelschap

Vooral als je alleen een trip gaat maken is het altijd heerlijk om ‘meerdere’ boeken mee te nemen. Je kunt deze namelijk meenemen naar bijvoorbeeld een restaurant waar je alleen gaat eten of bijvoorbeeld het strand waar je een dagje gaat chillen. Je hebt dus niet per se iemand nodig om het leuk te hebben of je te vermaken.

bron: pinterest.nl
bron: pinterest.nl

5. Effect van woorden

Sommige mensen vinden het heerlijk om boeken te lezen over de plek of plekken waar ze naartoe gaan reizen. Door een boek te lezen ga je op een andere manier naar je omgeving kijken. Daarnaast hoef je niet per se een informatief boek te lezen over het land waar je bent maar zou je bijvoorbeeld ook gewoon kunnen kiezen voor een roman bijvoorbeeld.

Lees ook: De wetenschap: Ben je gek op lezen? Dan ben je aardiger