Ongelukjes kunnen altijd gebeuren; je vergeet je pil of het condoom scheurt maar het kan ook dat je het onveilig hebt gedaan terwijl je geen gebruik maakt van anticonceptie. Mocht dit gebeuren dan is er een plan B genaamd de morning-afterpil.  Deze pil kan tot drie dagen na onveilige seks ingenomen worden. Wat vaak vergeten wordt is dat deze pil een noodoplossing is en dus alleen bestemd is voor noodgevallen en niet gebruikt moet worden als enige anticonceptie methode. Wij zochten voor je uit wat deze pil met je lichaam doet en wat de bijwerkingen zijn.

morning afterpil FEM FEM

De morning-afterpil

Iedereen die seksueel actief is heeft wel eens van deze noodpil gehoord. Het klinkt vrij logisch: hoe eerder je deze pil slikt, hoe beter het beschermt en hoe kleiner de kans op zwangerschap is. Waar zorgt de deze pil nou eigenlijk precies voor? Hij zorgt ervoor dat de eisprong wordt uitgesteld en voorkomt dat die ene bevruchte eicel zich inbed in jouw baarmoeder. Oftewel, de pil voorkomt een zwangerschap als je het binnen 72 uur gebruikt. Voor hoeveel procent beschermt deze pil je lichaam daadwerkelijk tegen een zwangerschap? Slik je de pil binnen 12 uur nadat het incident heeft plaats gevonden, dan is de kans dat je zwanger wordt 0,5%. Dat is 1 op de 200 vrouwen. Slik je de pil na die 12 uur, dan is de kans op zwangerschap 2%. 2 op de 100 vrouwen raken dan alsnog zwanger.

Bijwerkingen

Je lichaam ontvangt een hoge dosis aan hormonen bij het slikken van de morning-afterpil. Het is daarom ook niet zo gek dat er bijwerkingen optreden. Niet bij iedereen, maar ze zijn er wel. Veelvoorkomende effecten zijn misselijk worden, hoofdpijn of sommige vrouwen krijgen soms zelfs gespannen borsten. Ook kan de bloeding van je ongesteldheid heftiger zijn dan normaal. Duizelig worden kan ook een bijwerking zijn. Door die hoge dosis aan hormonen denken vrouwen vaak dat ze onvruchtbaar kunnen worden. Wij kunnen je geruststellen, want dit is gelukkig niet zo! De pil stelt namelijk de ovulatie wat dagen uit. Daarna gaat je cyclus weer verder zoals normaal.

Conclusie

De morning-afterpil doet dus wel degelijk iets met je lichaam maar het zijn voornamelijk ongewenste effecten van hormonale noodanticonceptie. Daarom is het echt van belang dat dit níet moet worden gebruikt als regulier anticonceptiemiddel. Gebruik de pil alleen wanneer het écht nodig is.

Lees ook waarom wij het belangrijk vinden dat óók mannen verantwoordelijk zijn voor anticonceptie.