Die eerste indruk is vaak bepalend. We proberen zo goed mogelijk over te komen op de ander, maar je weet nooit precies hoe dit overkomt. Toch kunnen we dit een beetje aansturen dankzij onze lichaamstaal, want hiermee maken we meer duidelijk dan we denken. Wij vertellen je de lichaamstaal hacks waarmee jij al je doelen gaat bereiken.

Foto via @burimova
Foto via @burimova

Oprecht overkomen

Je wilt dat de ander je aardig en oprecht vindt. En naast het feit dat je je woorden hiernaar kunt sturen, kun je ook door middel van je lichaamstaal zorgen dat je oprecht overkomt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een zachte aanraking jou vriendelijker en oprechter doet overkomen. Laat dus blijken dat je iemand begrijpt of dat je diegene grappig vindt door bijvoorbeeld lichtjes zijn of haar arm aan te raken.

Creatiever zijn

Je hebt een brainstormsessie voor jezelf ingepland, maar je hoofd is een groot blanco vel papier. Je kunt letterlijk niets bedenken. Het beste dat je dan kunt doen is even gaan liggen. Wanneer je staat maakt het lichaam meer noradrenaline aan, waardoor je minder creatief kunt denken. Door te gaan liggen zul je dus creatiever worden. Het is wel belangrijk dat je niet gaat tukken, want dan heb je er natuurlijk niets aan.

Zelfverzekerder zijn

Ooit hebben we net dat extra beetje zelfverzekerdheid nodig om het allerbeste uit jezelf te kunnen halen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het beste dat je dan kunt doen is een superwoman pose aannemen, al is het maar voor heel even. Door even rechtop te staan, je armen in je zij te zetten en je hoofd omhoog te doen, zul je je een stuk zelfverzekerder voelen en ga jij die belangrijke presentatie rocken! Probeer het maar eens.

Meer energie

Wanneer je je spieren aanspant, kun je je beter focussen. Dit helpt vooral wanneer je kritiek of slecht nieuws ontvangt. Ook kan het helpen om die knorrende maag nog even uit te stellen.

Stress verminderen

Je lichaamstaal ligt in directe verbinding met je hersenen. Wanneer jij fronsend voor je uit kijkt, krijgt je brein een seintje dat het moeilijk wat je aan het doen bent en maakt het meer cortisol aan, een stofje dat zorgt voor stress. Wanneer jij dus een glimlach op je gezicht tovert, krijgen je hersenen een seintje dat het leuk is wat je aan het doen bent. Gevolg: je zult je een stuk gelukkiger en minder stressvol voelen. Lees ook eens deze leuke manieren om je stress te verminderen.

Ruzies uitpraten

We hebben vaak de neiging om tijdens een ruzie recht tegenover elkaar te staan en in elkaars gezicht te schreeuwen. Maar dit komt heel dwingend over en hierdoor zullen jullie beide alleen maar harder gaan schreeuwen. Het beste kun je in een hoek van elkaar gaan staan of zitten, zodat jullie beide de ruimte krijgen om vrijuit te praten.

Dipje laten verdwijnen

Zit je in een dipje en wil je vrolijker worden? Neem dan een kauwgom. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kauwgom je alerter maakt, je reactievermogen verbetert en je vrolijker maakt. Let wel op wanneer je deze kauwgom neemt, wat niets is onaantrekkelijker en onprofessioneler dan wanneer jij op je kauwgom zit te kauwen tijdens een belangrijke afspraak of date.

Je inleven in een ander

Soms kan het best lastig zijn om je in te leven in een ander, hoe graag je het ook wilt. Een simpel trucje om een ander beter te begrijpen is om zijn of haar non-verbale communicatie te kopiëren. Hierdoor krijg je meer affiniteit met de ander. Let er wel op dat je geen copycat wordt en dat het op gaat vallen, want dat kan een beetje creepy overkomen.

Wil jij een goede indruk achterlaten? Dat doe je zo!