ondertoon huid

De ondertoon van je huid: hoe bepaal je of dit warm, koel of neutraal is?

Looks24 aug 2023, 18:45 doorRoos Hooijer
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar tóch is het zo: iedere huid heeft een unieke ondertoon. Het lijkt misschien een ingewikkeld onderwerp, maar no worries – we vertellen alles wat je moet weten om jouw unieke ondertoon te begrijpen.
ondertoon huid

De ondertoon van je huid

In ons drukke leven vergeten we vaak het belang van zelfkennis, vooral als het gaat om de huidverzorging en make-up die we dagelijks gebruiken. De ondertoon van je huid is hier een perfect voorbeeld van, het beïnvloedt niet alleen je make-uplook, maar ook de keuze van je kledingkleuren en de juiste skincareproducten. Want jawel, ook laatstgenoemde heeft te maken met je ondertoon.

Hoe ontdek je je ondertoon?

Je huidondertoon is de subtiele kleur die onder het oppervlak van je huid ligt. De eerste stap om je ondertoon te ontdekken, is te begrijpen dat er drie hoofdcategorieën zijn: koel, warm en neutraal. Leuk en aardig, maar hoe vind je dan de juiste kleurtoon? Er zijn een aantal manieren om dit te ontdekken:

1. Trek een wit t-shirt aan

Trek een wit kledingstuk aan of houd zelfs een stuk wit papier bij je gezicht in helder, natuurlijk licht. Als je huid vergeleken met het wit er roze of rozig uitziet, heb je een koele ondertoon. Als je gezicht eerder geelachtig lijkt, is je ondertoon warm. Vind je dat je er beter uitziet in gebroken witte of crèmekleurige tinten in plaats van spierwit, dan is dat nog een aanwijzing dat je waarschijnlijk een warme ondertoon hebt. Als je beide kleuren kunt dragen zonder het gevoel te hebben dat je er flets uitziet, heb je mogelijk een neutrale ondertoon.

2. Hoe reageert je huid op de zon?

Blootstelling aan de zon zegt ook héél veel over je ondertoon. Als je gemakkelijk verbrandt , heb je een koele ondertoon. Als je snel bruin wordt, heb je een warme ondertoon. Verbrand je en word je dan bruin? Dan ben je waarschijnlijk neutraal getint.

3. Goud of zilveren sieraden

Hoewel dit subjectief is, kan het vergelijken van hoe goud en zilveren sieraden bij je huid passen, een handige manier zijn om je ondertoon te bepalen. Gouden sieraden staan vooral goed bij mensen met een warme ondertoon, terwijl zilveren sieraden juist goed matchen bij mensen met een koele ondertoon. Als je geen voorkeur hebt voor goud of zilver, heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon. Behalve de ondertoon die jouw sieradenkeuze bepaalt, is er natuurlijk ook nog de smaak die je hebt. Zo zijn we het ene moment meer in to zilveren sieraden, terwijl we ons het volgende moment volhangen met goud.

4. Welke kleur hebben de aders op je polsen?

Kijk naar de aderen in je polsen – verschijnen ze blauwachtig? Dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Zijn ze groenachtig? Dan is je ondertoon waarschijnlijk warm. Als je het niet zeker weet, ben je waarschijnlijk neutraal.

5. De kleuren van je ogen en haren

Als je nog steeds in de war bent, kijk dan naar je oog- en haarkleur. Oog- en haarkleur kunnen elke huidondertoon hebben, maar over het algemeen hebben diepere huidtinten en donkere oogkleuren meestal warmere ondertonen. Mensen met een lichte huid en lichtere ogen, neigen naar neutrale of koele ondertonen.

Hoe kies je vervolgens de beste foundation?

Ken je je ondertoon, dan wordt het kiezen van de juiste foundation een fluitje van een cent. Je wil een foundation die naadloos samensmelt met je huid en je bijna niet op je huid ziet liggen. Voor degenen onder ons met een koele ondertoon, kies foundations met roze of neutrale tinten. Voor warme ondertonen, ga voor foundations met gouden of perzikachtige ondertonen. Wedden dat dit er gelijk een stuk minder cakey en natuurlijker uitziet?

Welke kleuren passen er bij jouw ondertoon?

Wanneer je je ondertoon eindelijk gevonden hebt, kun je je make-up en kledingkeuzes aanpassen om je feautures nog beter naar voren te laten komen. Mensen met een koele ondertoon matchen extra goed met kleding in koele kleuren zoals blauw en paars. Mensen met een warme ondertoon schitteren juist met aardetinten zoals oranje en bruintinten.

Ondertoon en huidverzorgingsproducten

Behalve het kiezen van de juiste kleur foundation en concealer voor jouw eigen ondertoon, is ook het kiezen van de juiste skincare heel belangrijk. Ingrediënten zoals vitamine C kunnen bijvoorbeeld de natuurlijke gloed van koele ondertonen versterken, terwijl warme ondertonen kunnen profiteren van hydraterende ingrediënten zoals kokosolie.