istock 961798452

Dit zijn de meest voorkomende soorten acne + wat je eraan kunt doen

Looks26 feb 2020, 10:28 doorNadja Knol
Acne is voor veel mensen een echte struggle . Soms ben je zelfs even helemaal ten einde raad. Waarom werkt niks? Hoe kom ik aan deze puistjes? Hier is geen simpel antwoord op te geven aangezien er ontzettend veel soorten acne zijn. Iedere oorzaak heeft een andere verzorging nodig om je huid zoveel mogelijk op te klaren. Want je wilt het liefst natuurlijk dat je huid zo lang mogelijk glad blijft. Wij hebben de drie meest voorkomende soorten acne op een rijtje gezet, zodat jij kan bepalen welke aansluit op jouw huid en je zo weer een stapje dichter bij je gewilde huid bent.

Hormonale acne

Hormonale acne is misschien wel één van de meest voorkomende bij vrouwen. Het is dan ook gelijk het moeilijkst te behandelen omdat het erg wispelturig kan zijn. Het kan heel extreem zijn maar dat hoeft niet, je kan er ook om de zoveel weken of maanden last van krijgen. Dit komt omdat je hormonen niet constant zijn en veel schommelen. Hormonale acne begint meestal bij je kaaklijn, kin en mond. Hieraan kun je het dus ook vaak herkennen. Het wordt ook wel cystische acne genoemd. De puistjes die dan tevoorschijn komen ontstaan door, natuurlijk, je hormonen. De talgklieren worden extra gevoelig en maken daarom extra veel talg aan, waardoor je huid erg vet kan worden. Waarom zij hier zo op reageren is niet helemaal duidelijk. Ook raken de klieren opgezwollen waardoor er een onderhuidse ontsteking plaatsvindt, oftewel een puistje.
Wanneer je in je menstruatiefase zit spelen je hormonen natuurlijk een nog grotere rol. Hierdoor is het dus vaak mogelijk dat je huid verslechtert tijdens deze periode. Dit is normaal en gebeurt bij de meeste meiden.Wat je kunt doenaan cystische acne is moeilijk te vertellen. Het gebeurt van binnen, in je lichaam, waardoor het lastig is om er aan de buitenkant iets aan te doen. Wel blijft het verzorgen van je huid én lichaam natuurlijk the holy grail . Onderhoud elke avond en ochtend je skincare routine en kom erachter welk huidtype je hebt. Wanneer je de juiste producten voor jouw huidtype gebruikt scheelt dit al een heleboel.

Stress acne

Zoals je waarschijnlijk al verwacht had, zorgt stress voor acne. Dit gebeurt vaak op latere leeftijd en is onder veel mensen een probleem, zonder dat zij dit specifiek doorhebben. Vaak wordt deze vorm van acne een beetje vergeten tussen de andere soorten acne. Toch kan stress een grote impact op de huid hebben. Wanneer je druk bent, vermoeid bent of slecht slaapt werkt dit allemaal mee bij het ontstaan van puistjes en oneffenheden. Er komt tijdens dat wij stress ervaren namelijk een hormoon vrij, cortisol. Deze zorgt voor ontstekingen. Daarom is het lastig voor je huid om in gestreste periodes zuiver te blijven. We kunnen natuurlijk niet zeggen: stop met stressen. Wel kun je een boel dingen doen die zorgen dat je stress even verlicht en die je tot rust brengen. Plan bijvoorbeeld eens een wellnessdag in waarbij je even alleen aan jezelf denkt en niet aan de wereld om je heen. Hierin kun je zoveel selfcare kwijt als je wilt. Je zult zien dat zo'n dag tóch meer doet dan je dacht.
Ook acne door stress komt door een hormoon en dus van binnenuit. Zorg daarom dat je zoveel mogelijk druk weg haalt uit je dag en denk goed om jezelf. Blijf daarbij gewoon je huid verzorgen zoals je normaal doet.

Volwassen acne

Velen denken dat verschillende soorten acne alleen om de hoek komen kijken bij pubers of tieners. 'Na je twintigste heb je toch geen puistjes meer?' Dit blijkt in de realiteit heel anders uit te pakken. Een studie toonde namelijk aan dat 64 procent van de 20- tot 29-jarigen nog steeds last heeft van acne. Dit is veel meer dan de helft. Het is dan ook niet gek dat je er nog steeds last van kunt hebben. Dit betekent simpelweg dat je huid acne gevoelig is. Daarom is het belangrijk dat je zo mild mogelijk met je velletje omgaat.
Kies voor een milde reiniging en zoek zoveel mogelijk beautyproducten uit die gericht zijn op huidverbetering. Ook kan het slim zijn om voor natuurlijke huidverzorging te kiezen. Deze bevatten geen alcohol of parfum. Je huid kan namelijk vaak heftig reageren op cosmetica, wanneer het acne gevoelig is. Benzoylperoxide en salicylzuur kunnen ook bijdragen aan een zuivere huid. Dit zijn effectieve ingrediënten die ontstekingen tegengaan en tot diep in de porie doordringen. Zo helpen ze het aantal bacteriën op de huid te verminderen. Niet voor niets worden deze ingrediënten vaak verwerkt in skincare producten bij acne. Hieronder vind je een aantal producten die kunnen helpen bij adult acne.

Deze producten kunnen een handje helpen