Uit onderzoek blijkt dat maar liefst een kwart van de Nederlandse stellen ruzie over geld maakt in hun relatie. De gevolgen: stress, een slecht humeur en in het aller ergste geval zelfs een breakup! Maar hoe voorkom je nou precies ruzie over geldzaken? Wij hebben de belangrijkste tips op een rijtje gezet.

Pretty Woman FEM FEM

Blijf communiceren

De belangrijkste tip om ruzie over geld te vermijden is goede communicatie. Wees open en eerlijk naar elkaar over de inkomsten en uitgaven. Zelfs wanneer je spijt hebt van een domme aankoop, is het verstandiger om hier eerlijk over te zijn in plaats van het geheim te houden. Wanneer je partner het geheimpje ontdekt, zijn de rapen gaar! Hetzelfde geldt voor meningsverschillen over hoeveel jullie bijdragen aan de gezamenlijke pot. Praat het uit voordat het emmertje overloopt!

Geef elkaar de ruimte

Wanneer je je partner de ruimte geeft om geld uit te geven aan zijn of haar interesses, zal hij of haar dat ook bij jou doen. Voor zowel jou als voor je partner is het belangrijk om je hobby’s te kunnen uitoefenen en dat kost nou eenmaal geld. Probeer voordat je iets negatiefs over zijn of haar uitgaven zegt, je te verplaatsen in de ander. Jij geeft je geld bijvoorbeeld uit aan een vakantie, terwijl hij hetzelfde plezier ervaart bij het kopen van dure voetbalkaartjes. Probeer elkaar hier vrij in te laten.

Het scheiden van de financiën

Vind je het echt te veel gedoe om alle geldzaken op één hoop te gooien? Probeer dan om de financiën gescheiden te houden. Op die manier geven jullie allebei je eigen verdiende geld uit. Je kan er eventueel voor kiezen om een gezamenlijke pot te creëren voor enkel en alleen de gezamenlijke uitgaven zoals huur, boodschappen en andere vaste rekeningen. Jullie doen hier allebei een vast bedrag in en wat je overhoudt, kan je lekker zelf uitgeven!

Lees ook: zo vaak word je dus écht verliefd in je leven!