Moeilijke gesprekken gaan we het liefst uit de weg, want die zijn gewoon simpelweg niet zo leuk om te voeren. Toch is het soms wel beter om ze gewoon te voeren, want daar heb je op de lange termijn meer aan. Maar hoe pak je dat aan? Wij leggen het uit.
Misschien herken je het wel: er moet je iets van het hart en je weet eigenlijk niet zo goed hoe je het ter sprake moet brengen. Je hikt enorm aan tegen het gesprek en je zit vol vraagtekens. Wanneer kun je het beste praten, hoe kun je het beste toelichten waar je mee zit en hoe zorg je ervoor dat het gesprek niet uit de hand loopt? Goed nieuws: je bent lang niet de enige die moeite heeft met moeilijke gesprekken. Er zijn ontzettend veel mensen die zich laten afschrikken, en vervolgens toch een stapje terugdoen.
Je hebt je waarschijnlijk vaak genoeg afgevraagd waarom je het dan zo moeilijk vindt om een bepaald gesprek te voeren? Soms gaat het namelijk best voorspoedig, terwijl je er op een ander moment juist echt tegenaan kunt hikken. In ieder geval kunnen we je vertellen dat het helemaal niet gek is dat je sommige gesprekken ontzettend lastig vindt. Het heeft alles te maken met je emoties. Bij moeilijke gesprekken komen vaak emoties kijken, en die kunnen we soms maar lastig een plekje geven. Daarnaast is een moeilijk gesprek vaak ook heel onvoorspelbaar, waardoor we niet weten wat we kunnen verwachten. Daardoor kunnen emoties nog harder aankomen.
Het is gemakkelijk om een moeilijk gesprek uit de weg te gaan. Daardoor hoef je je eigen emoties of eventuele kritiek vanuit de ander niet te incasseren. We kiezen daarom bijvoorbeeld ook vaak voor de makkelijke weg, door bijvoorbeeld gewoon niks te zeggen óf te kiezen voor een berichtje. Maar goed, daar los je de situatie uiteindelijk vaak niet mee op. Je kunt het zelfs moeilijker maken.
Wil jij graag je angsten opzij zetten en moeilijke gesprekken voortaan niet meer overslaan? Dan kun je de volgende paar tips voortaan toepassen. Zo ga je moeilijke gesprekken niet meer uit de weg en voer je ze op de juiste manier.
Zorg dat je goed voorbereid het gesprek in gaat. Weet wat je wil zeggen, en bedenk daarbij de juiste argumenten om op tafel neer te leggen. Zo ben je beter voorbereid, waardoor je niet voor het blok zal staan in het gesprek. Daarnaast ga je met een goede voorbereiding veel zelfverzekerder het gesprek in.
Voornamelijk wanneer er minder leuke dingen besproken moeten worden, hebben we de neiging om er een beetje omheen te draaien. Het is niet leuk om keiharde uitspraken te doen naar iemand toe, maar toch is het het beste om wel meteen zo duidelijk mogelijk te zijn. Daarna kun je de situatie wat meer verzachten, door andere argumenten op tafel te gooien.
Natuurlijk zit je in het gesprek om er voor jezelf het beste uit te halen, maar het is ook belangrijk om met de ander bezig te zijn. Zorg ervoor dat je interesse toont in de ander, want ook hij of zij heeft iets te zeggen. Ook is het goed om te luisteren wat de ander te zeggen heeft, en daar gericht op te reageren. Zo voelt de ander zich ook gehoord.