orange peel theory ware liefde test

De orange peel theory: zo test je of je relatie 'ware liefde' is

Love & Life06 dec 2023, 19:45 doorAurora Ferrari
Anno 2023 komen er dagelijks nieuwe termen voorbij en het lijkt maar niet op te houden – en die zijn niet altijd even positief. Maar gelukkig hebben we ook wat positievere termen zoals de orange peel theory , die nu mega viraal gaat op TikTok.
orange peel theory ware liefde test
Bron: @haileybieber

De orange peel theory

Onlangs hebben we kennis gemaakt met termen die je liever niet bij je crush of lover wil spotten: denk hierbij aan het Peter Pan-syndroom , sneaky link en zombieing . Op TikTok is de zogenoemde orange peel theory helemaal een hype en niet meer weg te denken uit het Gen Z woordenboek. De naam zegt het al én eigenlijk is het een heel simpel begrip: pelt je partner uit zichzelf die ene sinaasappel voor je, omdat hij of zij weet dat jij het misschien geen leuk werkje vindt of gewoon niet kan? Dan is je partner een keeper ! Enne, dit geldt niet alleen voor het pellen van een sinaasappel...
Een partner die kleine dingen doet om je leven simpelweg gemakkelijker te maken of je dag vrolijker te maken, is volgens de orange peel theory een blijvertje. En dat is om deze reden. Het gaat er namelijk om dat je iets voor de ander doet, gewoon omdat het kan en niet omdat het moet. Denk hierbij aan dat je partner misschien wel altijd een elastiekje om zijn of haar pols heeft, omdat je liefje weet dat je ze altijd kwijt bent. Of misschien dat je partner altijd automatisch je blikje fris opent, omdat hij of zij weet dat je anders een nagel kan breken. Het gaat er dus om dat je partner kleine dingen voor je doet, zonder dat je het hem of haar hoeft te vragen.

Niet alleen in relaties

Nu denk je dat dit alleen toegepast kan worden in relaties, maar niets is minder waar. De orange peel theory is namelijk niet alleen van toepassing bij romantische relaties, maar ook op platonische en familiale dynamieken. Jaymie bijvoorbeeld – een moeder op TikTok – schreef hier namelijk het volgende over: "Ik heb ooit gehoord dat wanneer je kind je vraagt om hem of haar voor het slapengaan de trap op te dragen, dit niet is omdat hij of zij moeilijk wil doen. Ze vragen dan juist op meer verbinding." Ze voegde eraan toe dat de orange peel theory haar eraan heeft herinnerd hoe eenvoudige daden als deze, laten zien hoeveel je om de ander geeft.
Maar laat je niet gek maken: zulke online termen zijn lang niet zo gek, maar volgens experts kunnen ze ook nodeloos verwarring zaaien. Relatiedeskundige Vanessa Muyldermans is daar voornamelijk mee eens: "Mensen zien dingen op TikTok , missen het en projecteren ze het vervolgens op hun eigen relatie". Volgens haar is je relatie vergelijken met die van andere koppels heel ongezond. "De beste test zit is samenleven, elke dag overeenkomen en communiceren. Dat is al moeilijk genoeg", voegt Muyldermans eraan toe. Dat je partner geen sinaasappel voor je wil schillen is dus niet het einde van de wereld, als je dat maar blijft onthouden!