In anno 2023 is online daten lang niet meer zo gek. Vanuit je luie stoel, geen blauwtje lopen en heel veel keus: datingapps als Tinder, Happn en Bumble zijn niet meer weg te denken uit deze generatie. Slecht nieuws: alsof het nog niet lastig genoeg is om jezelf open te stellen op een app, moet je ook nog eens op de hoogte zijn van een aantal termen. Huh? Geen zorgen, wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet!

online daten termen 2023
Bron: Emily in Paris

1. Situationship

Je hebt deze term vast niet kunnen missen: situationship. Mocht je onder een steen hebben geleefd en inderdaad geen idee weten wat dit betekent, dan heb je geluk. Wij leggen het je voor de allerlaatste keer. Een situationship is net geen relatie, maar wel intimiteit, daten en affectie. Zie het als een soort tussenfase, waarin twee mensen nog geen stempel willen plakken op hun ‘relatie’. Alles op z’n tijd! Wie houdt jullie tegen, right? 

2. Hardballing

Eerlijk is eerlijk, we zijn allemaal heel erg toe aan duidelijkheid. Hoewel dat vanzelfsprekend klinkt, is dat niet voor iedereen even zo. Daarom zijn we ook superblij met de hardballing-trend. Deze dating trend was erg populair in de coronatijden, maar wordt nu (gelukkig) ook nog veel gebruikt.

Wat hardballing betekent? Simpelweg, iemand vanaf het begin duidelijk maken wat je verwachtingen of intenties zijn. Nogmaals, klinkt als iets wat elk normaal en fatsoenlijk persoon moet doen, maar tegenwoordig is dit helaas niet zó vanzelfsprekend.

3. Deepliking

Het is jou vast wel eens overkomen: een pushmelding krijgen waarin staat dat iemand jouw foto van drie jaar terug, heeft geliket. Kan op de verkeerde momenten wat creepy overkomen, maar dat is deepliking. Bij deepliking ga je dan helemaal naar onder scrollen op iemands Instagram-feed, om ook de oudste foto’s te liken.

4. Rizz

Scroll je dagenlang door TikTok dan heb je de term ‘rizz‘ niet kunnen missen. Deze term is nu megapopulair onder de Gen-Z-generatie en wordt, als het ware, vaak gespot op TikTok. De rizz verwijst naar hoe goed iemand kan flirten. En dan voornamelijk door middel van je uitstraling, charmes en persoonlijkheid. En heb jij de rizz, denk je?

5. Swouple

Je zou zeggen dat het niet raar is om toe te geven dat het voor jou en je liefje love at first swipe was, maar de vraag “hoe hebben jullie elkaar leren kennen?” zorgt toch nog vaak voor onwennige stiltes. Zucht. Koppels vinden het nog lastig om hier antwoord op te geven, gezien het nog niet helemaal wordt geaccepteerd. Maar waarom zouden we anno 2023, in een wereld waar we omringd worden door ontelbare datingapps, het niet van de daken durven schreeuwen dat we onze partner online ontmoet hebben?

We introduceren je daarom graag aan een nieuwe term: swouple. De term is een samentrekking van de Engelse woorden swiping en couple en wordt gebruikt om koppels te omschrijven die elkaar hebben leren kennen via een datingapp. Ha!

6. Sneaky link

De term ‘sneaky link’ kun je ook wel vergelijken met een situationship of een friends-with-benefits. Het is een samenstelling van het Engelse werkwoord to link en het woord sneaky, oftewel letterlijk vertaald ‘stiekem afspreken’. Deze term zou je kunnen gebruiken voor wanneer je geen stempel aan jullie ‘relatie’ willen plakken. Om geruchten uit de wereld te helpen, zwijg je gewoon en ga je dus stiekem afspreken.

7. Pocketing

Pocketing is een verschrikkelijke trend, waar je maar beter van op de hoogte wil zijn. Hier wil je namelijk geen slachtoffer van worden. Al helemaal niet als jij dacht dat het de goede kant opging met jullie relatie. Zijn jullie nu een paar maanden aan het daten, maar heeft je date je nog steeds niet voorgesteld aan zijn/haar vrienden en familie? En heb je het idee dat als jullie afspreken, het altijd op een privéplekje is? Dan moet je misschien wat alerter worden, want het kan zijn dat je gepocket wordt.

Een pocketer is namelijk iemand die alleen wil afspreken wanneer jullie niet in het openbaar zijn. En je verdient natuurlijk veel beter dan dat…

8. Red and green flag

Je hebt het vast niet kunnen missen, ‘red flag’ en green flag zijn namelijk de meest gebruikte online woorden van dit jaar. Misschien raad je het al, maar de twee vlaggen worden gebruikt bij het omschrijven van iemand of iemand z’n daad. Is het een cheater? Red flag! Koopt hij bloemen voor jou en je moeder? Green flag! Je snapt het nu wel, toch?

9. Breadcrumbing

Broodkruimels? Je leest het goed, met de term breadcrumbing bedoelt de online date-wereld dat je kleine breadcrumbs (broodkruimels), oftewel flirterige sms’jes, likes of DM’s, voor iemand achterlaat. Zo houd je het gesprek levendig en spannend 😉

10. Masterdating

Als laatste hebben we masterdating. Klinkt als een manier om iedereen te kunnen verleiden, maar niets is minder waar. Like, waarom wachten tot iemand je uitvraagt als je ook jezelf kan trakteren op een avondje uit? Solo dining is in anno 2023 lang niet meer zo gek, maar juist heel erg hip! Op deze manier leer jij jezelf een stuk beter kennen en ga jij van jezelf houden. Good luck!