Een eerste date is eigenlijk altijd wel een beetje spannend. Er zijn maar weinig mensen die zonder zenuwen naar zo'n afspraakje gaan. Je wil nu eenmaal een goede indruk maken, een connectie maken met een potentiële lover en ontdekken of er meer in zit. Dat je dus moet gaat praten, is één ding dat zeker is! Maar hoe ver ga je in je openheid? En waar ligt eigenlijk de grens?
Daten is zo makkelijk nog niet. Aan de ene kant wil je graag jezelf laten zien om zo misschien wel een goede klik te hebben met je date aan het einde. Aan de andere kant wil je liever niet alles tegelijk op tafel gooien, en nog een beetje mysterieus blijven. Tijdens zo'n eerste date is het niet gek dat je een beetje het gevoel hebt dat je moet bewijzen dat je echt de moeite waard bent.
Juist doordat er geen 'perfecte manier' is, betekent dit dat iedereen dit eigenlijk anders aanpakt tijdens zo'n eerste date. De één stelt zich wat gereserveerder op, terwijl de ander juist een stortvloed aan persoonlijke verhalen vertelt. En hoewel kwetsbaarheid helemaal niet zo erg is, moet je er tijdens zo'n eerste date wel een beetje mee oppassen. Als je te veel deelt, kan het namelijk ook een afknapper zijn!
Wanneer je te veel deelt én dit ook een afknapper wordt, heet dat ook wel floodlighting. Dit houdt in dat iemand op een eerste date vrijwel direct hele persoonlijke verhalen deelt. En dan hebben we het bijvoorbeeld over ingewikkelde exen, familieproblemen of misschien zelfs wel jeugdtrauma's. Dit hoeft overigens lang niet altijd bewust te gebeuren, maar in sommige gevallen is dat wel een bewuste keuze.
Floodlighting wordt in veel gevallen ook als een soort test gebruikt tijdens de eerste date. Iemand deelt bewust alle persoonlijke detail in één keer om zo te testen of de date bepaalde delen van de persoonlijkheid wel aankan en in de hoop intimiteit sneller op te bouwen.
In eerste instantie lijkt floodlighting misschien een beetje onschuldig óf het doet juist lijken alsof iemand gewoon lekker open is. Toch kan het in vele gevallen ook een manipulatieve tactiek zijn. Het lijkt misschien alsof iemand zich open en kwetsbaar wil opstellen, maar in werkelijkheid is het eigenlijk gewoon en vorm van bescherming. Door alles meteen op tafel te gooien, zet iemand jou ook in een positie waarin je je verplicht voelt om emotioneel te reageren.
En daar komt dan die red flag om de hoek. Een gezonde, goede connectie heeft namelijk tijd nodig om te groeien. Die kun je niet zomaar afdwingen. Wanneer iemand op de eerste date meteen alles op tafel gooit, kun je je daar behoorlijk overdonderd door voelen. Daardoor voelt het niet als een band die op natuurlijke wijze wordt gecreëerd, maar eerder als een test of een manier om iemand voor je te winnen.
Gooit iemand dus zijn hele leven op tafel? Wees je dan meteen bewust van de situatie, en houd in je achterhoofd dat er meer achter kan zitten. En ga je zelf op een eerste date? Pas dan op dat je zelf niet te veel bloot geeft. Voor alles is een tijd, en als het goed zit krijg je nog genoeg kansen om meer over jezelf te vertellen.