We doen het allemaal weleens: mokkend de kamer uitlopen na een ruzie, een hele dag niet praten met je partner of alleen met veel zuchten communiceren. De silent treatment (oftewel: iemand bewust negeren) is een veelvoorkomende gewoonte in relaties. Heel veel mensen doen dit. Maarre, verstandig? Nee, zeker niet. Volgens psychologen kan die stilte harder aankomen dan je denkt.
De silent treatment na een confrontatie
Zeker wanneer er even een flinke confrontatie heeft plaatsgevonden, is de silent treatment een aantrekkelijke optie. Gewoon even niks zeggen en je partner laten zweten. Het kan gewoon goed voelen om de ander even op afstand te houden. Maar of het ook goed is? Nee, eigenlijk niet. De silent treatment is volgens psychologen namelijk geen normaal gedrag. Het is eigenlijk meer een straf voor je partner. Enne, je moet toegeven dat je dat diep van binnen eigenlijk ook wel weet, toch?
Vooral als je de stilte moet slikken, kun je je even heel onzeker voelen. Alsof je alleen bent en afgewezen wordt. Genegeerd worden activeert namelijk dezelfde gebieden in het brein als fysieke pijn. Met andere woorden: het doet écht pijn – letterlijk. Het is verder niet per se de stilte zelf die schadelijk is. Vooral de onzekerheid die er aan te pas komt. Je weet niet waar je aan toe bent, omdat je partner niet weet wanneer jij weer aanspreekbaar bent. En die onduidelijkheid maakt het eigenlijk misschien nog wel pijnlijker.
Hoe pak je het wel goed aan?
Maar hoe pak je het dan wel goed aan? De silent treatment kun je voortaan beter
niet inzetten als je net in discussie bent geweest. In plaats daarvan kun je beter voor een time-out gaan. En benoem dat dan ook even. Zeg bijvoorbeeld dat je even te boos bent om goed te kunnen praten, en dat je eerst even een uur tijd voor jezelf wil hebben voor je in gesprek kunt gaan. Zo geef je de ruimte aan je emoties, zonder dat je de ander een eenzaam gevoel geeft.
Het is niet raar om er even voor te kiezen afstand te nemen van de situatie. Maar één ding is wel duidelijk: de silent treatment is niet dé standaard manier om met conflicten om te gaan. Het kan op de lange termijn zelfs leiden tot problemen in jullie
relatie – en dat wil je niet toch? Het is volgens psychologen zelfs een vorm van emotionele mishandeling.
Het is dus heel belangrijk om samen andere manieren te vinden om met
ruzie of spanning om te gaan in jullie relatie. En lukt dat niet alleen? Dan kunnen jullie altijd nog relatietherapie overwegen. Praten met elkaar is namelijk nog altijd de betere oplossing – véél beter dan zwijgen tegen elkaar.