scenes in de slaapkamer

Spicy: scènes in de slaapkamer steeds vaker te zien in films en series

Love & Life10 jul , 17:00 doorRomy Nouwen
Oehhh de spicy scènes vinden langzaamaan hun weg terug naar de bioscopen! De afgelopen jaren verdwenen ze naar de achtergrond, maar daar komt verandering in. Steeds vaker kunnen we weer wegzwijmelen bij intieme beelden in films en series.

Minder slaapkamerscènes in films en series

De afgelopen twintig jaar is de filmindustrie veranderd. Sinds het begin van dit decennium zien we namelijk steeds vaker steamy scènes voorbij komen in films, maar ook zeker in de series. Het lijkt wel alsof we allemaal een stukje preutser zijn geworden als het gaat om slaapkameractiviteiten. Daar waar films in de jaren 60, 70, 80 én 90 vol zaten met scènes waar de liefde en intimiteit er vanaf sprong, zit dat de afgelopen jaren heel anders. Maar één op de honderd films kent een intieme scène tussen de lakens, en dat is ontzettend weinig.

#MeToo speelt een grote rol

Opzich is deze verandering best te verklaren. De afgelopen jaren hebben we grote winsten behaald als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. In het verleden hebben veel vrouwen zich minder prettig gevoeld in situaties. Dat werd voorheen weggewimpeld, maar dit tijd is voorbij. Steeds meer vrouwen durfden de afgelopen jaren naar buiten te treden en hun verhaal te vertellen. Daaruit bleek dat veel vrouwen, ook in de filmindustrie, zich vaak onveilig hebben gevoeld. Oók op de set tijdens het filmen van films of series.
Het opnemen van een slaapkamerscène is natuurlijk voor zowel een man als vrouw een heftige setting. Voor de camera uit de kleren én intiem zijn met een ander persoon. Het is niet gek dat veel mensen zich daar niet altijd prettig bij voelen óf gevoeld hebben. Voorheen was er weinig begeleiding en werd er maar weinig over gepraat. Dat heeft waarschijnlijk niet meegeholpen.

Opkomst van meer scènes tussen de lakens

Nu lijkt er verandering in te komen, want we zien hier en daar toch wat vaker slaapkamerscènes voorbij komen in films en series. Onlangs zagen we actrice Nicola Coughlan nog schitteren in het nieuwe seizoen van Bridgerton. Zij wilde juist uit de kleren én kreeg de kans om haar eerste keer met Colin Bridgerton (Luke Newton) compleet zelf vorm te geven. Ze wilde laten zien dat het ook anders kan, en dat je als actrice ook plezier kunt hebben in het maken van zo'n intieme scène.
En de makers van Bridgerton zijn lang niet de enige die dit op deze manier aanpakken. Steeds vaker krijgen acteurs en actrices een eigen stem wanneer ze dit soort scènes opnemen. Ook wordt er begeleiding geregeld en vinden er meer gesprekken plaats voordat de opnames beginnen. Zo kunnen acteurs en actrices hun grenzen van tevoren aangeven, waardoor de kans kleiner is dat ze over grenzen heen zullen gaan.

Generatie Z denkt er anders over

Overigens zien we wel ontwikkelingen als het gaat om deze intieme en erotische fragmenten. We moeten namelijk toegeven: scènes tussen de lakens zijn lang niet altijd realistisch. Zo is het vrouwelijk genot bijvoorbeeld lang niet altijd belangrijk en werkt het soms maar één kant op. En dat terwijl het tussen de lakens heel anders gaat. Vrouwen hebben meer nodig om er van te kunnen genieten. We zien in de nieuwste films en series dat dit anders vormgegeven wordt. Enne, dat hebben we misschien wel te danken aan Generatie Z. Hoewel Generatie Z intimiteit sowieso niet echt op de eerste plek zet, schrijven ze dit soort verhaallijnen heus niet bij voorbaat af. Wel is duidelijk dat ze het alleen waarderen als het een goede reflectie is van de realiteit. Enne, daar spelen de producten dan natuurlijk weer op in.