Hoe moeilijk kan het zijn, zou je denken. Het is toch een eitje om een CV op te stellen? Het zijn gewoon 2 A4’tjes met wat relevantie informatie over jezelf. Maar een CV maken die ook werkelijk tot actie triggert is een ander verhaal. Uiteindelijk is dat wel waar het om gaat, omdat je vast en zeker niet de enige bent. Voor je het weet ligt jouw CV onderaan de stapel en loop je die baan mis die je zo graag wilde.

Tips opvallend CV FEM FEM

Hoe maak je een sterk en opvallend CV die de aandacht trekt zodat je op de stapel ‘uitnodigen’ komt te liggen? Deze tips kunnen je helpen jouw droombaan te bemachtigen.

De eerste indruk is bepalend

Als je gaat solliciteren, vindt de eerste indruk al plaats voordat het gesprek überhaupt is gestart. Bij het zien van je CV laat je al een bepaalde indruk achter. Door je CV laat je dus al een beeld van jou als persoon zien. Daarom mag je je best uitleven met de vormgeving om de aandacht te trekken, maar onthoud: sla er niet in door.

Zorg dat het uiterlijk van je CV past bij de functie waarop je solliciteert

Een CV vertegenwoordigt jou als persoon, maar deze moet ook bij de functie passen waarop je solliciteert. Met een heel uitbundig CV kun je jezelf wel visueel onderscheiden van de rest, maar je loopt dan wel het risico een niet erg professionele en zakelijke indruk te maken. Bedenk vooraf goed welke uitstraling gewenst is voor de baan die jij zoekt.

Gebruik een gepaste, recente foto

De foto die je op je CV zet is ook heel erg belangrijk, omdat hier zeker goed naar gekeken wordt. Gebruik liever geen vakantiefoto’s of een kiekje met 2 bier in je hand waar je uitbundig aan het feesten bent, want dit komt niet zo professioneel over. Maar wat voor foto gebruik je dan wel? Het liefst een pasfoto met een effen achtergrond waar je gezicht goed te zien is. Denk ook aan je outfit op de foto: een beetje casual en netjes is altijd goed, dit geeft een professionelere houding.

Gebruik kleur en design voor je CV

Maak gebruik van kleur en een bepaalde stijl voor je CV. Gebruik je creativiteit: durf iets leuks te vertellen over een hobby, functie of iets anders creatiefs: foto, icoontjes, dik gedrukt, kleur enzovoort. Ook kan het helpen om beeld te gebruiken. Een foto zegt namelijk meer dan 1000 woorden. Ook door alinea’s, interpuncties en verschillende lettergroottes te gebruiken, trek je op verschillende manieren de aandacht. Maar hou in je achterhoofd dat het uiterlijk van je CV niet ten koste mag gaan van de inhoud, want dit is uiteindelijk toch het belangrijkste.

Make it personal

Probeer je CV zo persoonlijk mogelijk te maken. Laat zien wie je bent en probeer een oppervlakkig ‘verhaal’ te vermijden. Het belangrijkste aspect van je CV blijft de informatie over jouw werkervaring, opleiding, kennis en vaardigheden. Deze informatie moet gemakkelijk te lezen en snel te vinden zijn.  Geef ten slotte ook voorbeelden bij je vaardigheden en link deze bijvoorbeeld weer aan een specifiek resultaat. Ben je bijvoorbeeld goed in fotografie of schrijven? Plaats er dan iets van je eigen werk bij. Ook het vermelden van hobby’s zijn een goede toevoeging op je CV.

Ga jij binnenkort aan de slag als stagiaire? Lees over alle dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je bij een bedrijf gaat meelopen.