Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van oxytocine. Dit hormoon wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd en speelt een grote rol in ons leven. Zo wordt dit stofje ook wel het knuffelhormoon of bindingshormoon genoemd. Zoals je waarschijnlijk al kunt bedenken, speelt dit hormoon een grote rol in de binding die je aangaat in je leven.

Manieren om oxytocine (liefdeshormoon) op te wekken

Knuffelen, zoenen of seks zijn activiteiten die dit hormoon opwekken. Dit zorgt vervolgens voor een betere binding tussen jou en je partner, waardoor jullie nog gelukkiger zijn met elkaar. Maar dit zijn niet de enige manieren om dit liefdeshormoon op te wekken. De volgende manieren om oxytocine (liefdeshormoon) op te wekken, werken ook enorm goed.

1. Yoga

Probeer eens regelmatig een yoga-workout te doen. Yoga brengt veel voordelen met zich mee, zoals minder stress, een goede nachtrust en minder last van depressieve gevoelens. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vaak aan yoga doen, meer oxytocine aanmaken.

manieren om oxytocine (liefdeshormoon) op te wekken
Bron: Pinterest

2. Luister naar muziek

Wie wordt er nou niet gelukkig van fijne muziek? Uit onderzoek blijkt dat je door het luisteren naar je favo muziek meer oxytocine aanmaakt. Easy does it. 

3. Neem een massage

Of geef er één! Massages komen niet voor niets vaak voor in de slaapkamer. Natuurlijk zorgt een goede massage voor meer ontspanning, maar daarnaast zorgt het ook voor meer aanmaak van oxytocine. Niet alleen het krijgen, maar ook het geven van een massage levert deze voordelen op. Zorg er wel voor dat het een massage is van minstens 15 minuten.

4. Vertel iemand wat je voor hem of haar voelt

Heb je een relatie? Dan kan goede communicatie ook zorgen voor een hoge oxytocine aanmaak. Voor een sterkere emotionele connectie is communicatie enorm belangrijk. Het is goed voor de band van jou en je partner om hardop uit te spreken wat je precies voelt én het zorg voor het aanmaken van het liefdeshormoon.

manieren om oxytocine (liefdeshormoon) op te wekken
Bron: Fifty Shades of Grey

5. Doe leuke dingen met je vriendinnen

Niet alleen een connectie met je partner zorgt voor de aanmaak van het liefdeshormoon. Ook meer tijd met je vrienden doorbrengen kan hierbij helpen. Tijd voor een vriendinnenvakantie, want dit heeft nog meer voordelen dan je denkt!

6. Mediteren

Regelmatig mediteren heeft onwijs veel voordelen voor je mentale gezondheid. Zo kan het stress verminderen en heeft het een goede invloed op je humeur. Daarnaast zorgt het ervoor dat je een sterkere connectie voelt met jezelf én met anderen. Extra dosis oxytocine om de connectie met jouw partner te versterken? Mediteer over je partner!

7. Kook en eet met iemand waar je van houdt

Sharing is caring! Letterlijk! Eten delen zorgt voor een connectie en helpt ook om een bestaande connectie nog sterker te maken. Kom maar door met die kooksessies, heerlijke maaltijden en dat wijntje erbij.

8. Duik tussen de lakens

En kom tot een hoogtepunt! Vooral dat hoogtepunt zorgt voor een grote stijging van oxytocine in jouw lichaam. Het zorgt daarnaast ook voor een betere connectie met de persoon met wie jij tussen de lakens duikt. Let’s get physical. 

9. Doe iets aardigs voor iemand

Geef een onbekend iemand een complimentje of help een ouder iemand met oversteken. Dit soort acties zorgen gek genoeg ook voor een stijging van dit liefdeshormoon. Uiteindelijk zorgt dit er ook voor dat je zelf gelukkiger bent. Een win-win situatie!

10. Neem een hond

Fysiek contact met een hond zorgt ook voor een stijging van je liefdeshormoon! Dat betekent dat je nu officieel een reden hebt om de liefste hond ooit te nemen. Ook voor een hond is dit hetgeen wat hem of haar happy maakt.

manieren om oxytocine (liefdeshormoon) op te wekken
Bron: Pinterest

Lees ook: 4 tricks voor meer intimiteit in je relatie