Soms komt McDonald’s met geniale ideeën als de McKroket of de Spicy Nuggets. Dit keer zijn het de vega’s die in hun handjes mogen wrijven want de Amerikaanse fastfoodketen komt met een nieuwe (tijdelijke) burger gemaakt van planten: de McPlant. En je kunt hem nu halen!

McPlant

De McPlant is te verkrijgen in ruim 250 vestigingen door heel Nederland. De burger is gemaakt van imitatierundvlees en erwteneiwit. Eerder was hij al verkrijgbaar in Zweden, Oostenrijk en Denemarken. En nu kunnen wij er ook eindelijk van gaan genieten!

Hoewel de burger zelf geschikt is voor vegetariërs, mag de McPlant in Nederland niet het keurmerk vegetarisch of veganistisch hebben. Dit komt omdat de plantaardige burger bij bereiding in contact kan komen met het rundvlees van andere burgers. Jammer! Mocht je dit dus niet prettig vinden, dan kan je hem beter links laten liggen. Daarnaast is de burger niet veganistisch omdat er gesmolten cheddar op zit. Maar je kan natuurlijk ook gewoon vragen of ze deze weglaten!

Beyond Meat

De plantaardige burger komt van het merk Beyond Meat, wat je kunt kennen van de enorm overpriced vegan burgers die sinds kort ook in de schappen van de supermarkt liggen. Als je deze normaal, net als ons, te duur vindt, is dit een goed moment om er eentje te proberen!

Wat zit erin?

Allemaal leuk en aardig, zo’n burger die goed voor de planeet is, maar wat eet je nu eigenlijk? En is een vega burger écht gezonder dan een rundvlees hamburger? De McPlant wordt geserveerd op een sesambroodje met cheddar kaas, tomaat, ijsbergsla, verse uitjes, augurk en wordt afgemaakt met mosterd, ketchup en sandwichsaus. De ‘eggless’ sandwichsaus is ook gewoon vegan!

De burger zelf is helemaal gemaakt van planten, maar bevat helaas ook een aantal ingrediënten waarvan we de naam niet kunnen uitspreken. Minpunten dus! Hoewel vaker plantaardig eten een positief effect op je gezondheid kan hebben doordat de burgers minder verzadigde vetten bevatten dan een rundvleesburger, zijn deze burgers nog steeds niet ‘perfect’. Ze zijn namelijk enorm bewerkt en bevatten heel veel zout. Dit is zeker iets waar mensen met een hoge bloeddruk zich van bewust moeten zijn. Voor een enkele keer moet dit natuurlijk gewoon kunnen!

mcplant ingrediënten
McDonald’s website

Loopt het water je al in de mond na het lezen van dit artikel? Goed nieuws: je kunt de McPlant iedere ochtend al vanaf 11:00 bestellen. Burgers als ontbijt? Yes please!

Lees ook: Zo maak je zelf de welbekende frietsaus van McDonald’s