We kennen allemaal wel het prachtige schilderij ‘De Mona Lisa’. En zoals we allemaal wel weten heeft het schilderij al veel te verduren gehad. In 2009 werd er een kopje thee naar het schilderij gegooid, en hierdoor werd het glas verbrijzeld. En langer geleden, in 1956, was het doek doelwit van een zuuraanval. Hierdoor is het onderste deel beschadigd geraakt. Je snapt dus wel dat er door deze voorvallen maatregelen genomen moesten worden, en dat is maar beter ook! Want afgelopen week werd het arme schilderij besmeurt met taart..

Mona Lisa

Niet makkelijk gehad

Zoals ik al eerder vertelde heeft de Mona Lisa het niet bepaald makkelijk gehad. Zo is het schilderij in 1911 een keer gestolen door een medewerker in het Louvre. De medewerker had het doek onder zijn shirt gedaan en was er vandoor gegaan. Twee jaar later dook het schilderij weer op. Maar dat is niet het enige! Ook is er een keer zuur op het doek gegooid en helaas had dit geen fijne gevolgen. Het schilderij is hier door namelijk aan de onderkant beschadigd geraakt. En dan gaan we nog even door want er is ook ooit iemand geweest die een steen tegen het doek aangooide en na dit incident heeft het Louvre besloten echte maatregelen te nemen. Ze hebben een glazen wand tegen het doek gezet zodat het niet meer beschadigd kon worden. Toen het glas er voor zat hebben bepaalde bezoekers nog wel verschillende pogingen gedaan. Zo heeft iemand het glas besmeurd met rode verf en heeft iemand wel eens een theekopje erover heen gegoten. Gelukkig dus niet met grote gevolgen voor het schilderij.

Ingesmeerd met taart

Na een lange tijd is er dan weer eens iets gebeurd met de Mona Lisa, en deze is eerlijk gezegd wel origineel. Een bezoeker heeft namelijk taart over het glas gesmeerd. Het blijkt dat de onbekende bezoeker in eerste instantie het schilderij wilde vernielen, maar toen dit niet lukte koos hij ervoor om taart over het glas te smeren. Hierna strooide hij ook met wat rozenblaadjes. Toen de beveiligers ter plaatse kwam werd hij naar de grond gewerkt en meegenomen.

De dader

Veel bezoekers stonden te kijken tijdens het incident. En het gekke was dat de dader een man was die zichzelf had verkleed als een oud vrouwtje. Na een poosje sprong hij uit zijn rolstoel om zijn aanslag in werking te zetten. Later riep hij nog wat gekke dingen naar de mensen eromheen: “Sommige mensen proberen de aarde te vernietigen, denk aan de aarde!” Best creepy. Wie de man is en waarom hij dit allemaal deed is nog onbekend.

Lees ook: Dit zijn de leukste Instagrammable musea in Nederland