Vanaf 1 juni moeten we eraan geloven: mondkapjes worden verplicht. Wanneer jij een ritje met de trein maakt of met het openbaar vervoer reist, tenminste. Toch bleven we veel vragen houden rondom de mondkapjes. Zo mogen we ze zelf maken, maar ze moeten wél aan bepaalde voorwaarden voldoen. En als we het dan toch aan een ander overlaten om te maken, willen we het liefst wel een stijlvol exemplaar. Wij beantwoorden je vragen over de mondkapjes en verklappen waar je de mooiste exemplaren scoort.

Mondkapjes FEM FEM
Stay Safe Amsterdam

Wat voor mondkapje moet je dragen?

Er zit een verschil in medische mondkapjes en de mondkapjes voor dagelijks gebruik. Het is dan ook belangrijk dat je er één aanschaft die niet voor medische doeleinden bestemd is, ook als je wel een medische kunt vinden. Deze zijn namelijk belangrijk voor ziekenhuizen en hier is een tekort aan. Het mondkapje dat jij kunt dragen kun je dus helemaal zelf maken, van bijvoorbeeld een oud t-shirt. Het belangrijkste is dat jij iets voor je mond en neus hebt wat geen (mogelijke) virusdruppeltjes doorlaat. Het mondkapje moet je neus en mond dus goed bedekken en aansluiten op de huid.

Welke materialen zijn het beste?

Er worden inmiddels kapjes gemaakt van theedoeken, oude kleding en nog veel meer. Helaas blijkt dat deze niet heel effectief zijn. Zo bleek uit onderzoek dat 40 tot 90 procent van de deeltjes niet worden tegengehouden. Dat is natuurlijk niet wat je wilt wanneer je zelf een mondkapje maakt. Wat wél een goed effect gaf waren kapjes gemaakt van meerdere lagen keukenpapier of plastic. Dit is dus het proberen waard. Toch is het plastic weer lastig om goed aan te sluiten op de huid, dus een grote uitdaging om hiervan een mondpakje te maken.

Hoe is een mondkapje het meest effectief?

De vorm van een mondkapje is het belangrijkst. Deze moet namelijk jouw mond én neus bedekken, anders heeft het geen effect. Je ziet nog weleens mensen lopen met mondkapjes die alleen hun mond beschermen, maar dit heeft dus geen zin. De druppeltjes zullen namelijk door de neus doordringen. Naast de vorm is het ook noodzakelijk om jouw mondkapje aan de voorkant niet aan te raken met je vingers. Hierdoor verspreiden bacteriën zich en hechten ze zich aan jouw mondkapje. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe maak jij je mondkapje schoon?

Wanneer je herbruikbare mondkapjes gebruikt is het belangrijk om deze schoon te houden. Iedere keer wanneer jij verplicht bent om een mondkapje te dragen is het dus van belang dat je een schoon exemplaar gebruikt. Zo weet je zeker dat je veilig in het openbaar vervoer zit. Hoe je deze mondkapjes schoonhoudt is simpel. Zodra hij zelfgemaakt is, is het een kwestie van wassen. Deze kun je gewoon in de wasmachine gooien, op een hoge temperatuur van 60 graden. Dat is de enige manier om jouw mondkapje schoon te krijgen, probeer dit dus niet te doen op andere manieren, zoals met bleekmiddel. Daarnaast blijft is het slim om meerdere mondkapjes te hebben.

En jouw ogen?

Helaas is gebleken dat ook onze ogen niet bestendig zijn tegen het virus. Zo kun je ook via je ogen het virus oplopen. Daarom wordt er gebruikt gemaakt van volledige gezichtsmaskers in ziekenhuizen. Deze zijn dan wel exclusief voor ziekenhuizen. Wanneer je dus niet verplicht met het openbaar vervoer hoeft te reizen wordt dit dus afgeraden, aangezien het risico nog groot is.

Stijlvolle mondkapjes: ze bestaan! (en hier vind je ze)

Stay safe Amsterdam


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door STAY SAFE AMSTERDAM (@staysafeamsterdam) op

Hul le Kes


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Hul le Kes (@hul_le_kes) op

Armed Angels


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door ARMEDANGELS (@armedangels) op

Christy Dawn


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door CHRISTY DAWN (@christydawn) op

Nomi by Naomi


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Ethical African Fashion (@nomibynaomi) op

Je tas inpakken anno 2020 is niet meer zo makkelijk als het weleens geweest is. Er zijn een aantal dingen die je namelijk écht niet wilt vergeten wanneer jij de deur uitstapt. Mondkapje? Check! Disinfectant? Zeker handig om bij je te hebben! Een fijne handgel is die van het Nederlandse merk World of Wellcare. Plakt niet, smeert makkelijk en droogt je handig niet uit.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door World of Wellcare 🇳🇱 (@worldofwellcare) op

Lees ook: daten in coronatijd: Hoe doe je het?