Misschien kun je dat wijntje toch beter laten staan. Het is niet helemaal eerlijk, maar alcohol schijnt nóg schadelijker te zijn voor vrouwen, dan voor mannen, meldt het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC). En het heeft steeds vaker fatale gevolgen…

alcohol gevolgen vrouwen

Wat is er aan de hand?

Het is een trend die natuurlijk al even gaande is. Maar, toch wordt het probleem nog steeds groter. Het gebruik van alcohol wordt namelijk steeds normaler en we drinken het dan ook op steeds meer gelegenheden. Tussen 2020 en 2021 stierven er bijna 500 mensen per dag aan de gevolgen van alcohol. Bizar veel, als je het ons vraagt. Ook melden onderzoekers dat jonge vrouwen steeds meer misbruik maken van drank, dan vrouwen die halverwege de jaren negentig dezelfde leeftijd hadden.

Zorgwekkende trend

Maar, hoe komt het nou? Regelmatig drinken wordt steeds normaler voor mensen. We drinken niet meer alleen een wijntje als we uiteten gaan, maar ook thuis op de bank schenken we ons glas vol, of als we een avondje bij een vriendin gaan eten. Het nuttigen van een drankje wordt gezien als stressverlagend en gezellig.

De gezondheidsproblemen

Veel alcoholgerelateerde aandoeningen zijn chronisch. Het duurt dan jaren voordat er een negatief effect optreedt. Maar, vrouwen ervaren deze negatieve effecten dus sneller én heftiger dan mannen. Helaas.

Het verschil in effecten tussen mannen en vrouwen

  • Leverziekte: het risico op chronische leverschade (cirrose) is voor vrouwen veel groter dan voor mannen. Uit een onderzoek uit 2020 blijkt dat vrouwen die één drankje per dag drinken een verhoogd risico lopen op cirrose, vergeleken met vrouwen die niks drinken. Echter, dit verband werd niet opgemerkt bij mannen.
  • Cognitieve achteruitgang: hersenen krimpen sowieso, maar alcoholgebruik versnelt de krimp bij vrouwen. Veel meer dan bij mannen, en dit kan dan weer leiden tot cognitieve achteruitgang en dementie.
  • Hartschade: te veel alcohol kan de hartspier beschadigen. En dit gebeurt eerder bij vrouwen dan bij mannen.

Ontzettend oneerlijk allemaal. Misschien moeten we dus toch maar een cocktail minder drinken op de volgende borrel. En extra genieten als we wel een glaasje drinken.

Nog een paar tips

  • Sla eens een dagje over: door je lever elke week een paar dagen vrij te geven, kunt je het risico op vervelende gevolgen al flink verlagen. Drink bijvoorbeeld eens een alcoholvrij drankje. Ook lekker.
  • Drink alleen tijdens speciale gelegenheden: hoe verleidelijk het ook is, iedere dag drinken is niet het allerbeste plan. Drink daarom alleen op speciale gelegenheden of bijvoorbeeld in het weekend. Scheelt al een heleboel.
  • Drink niet op een lege maag: voedsel vertraagt ​​de doorgang van alcohol in de maag, hierdoor duurt het dus langer voordat de alcohol wordt opgenomen in je bloed. Wel zo fijn, ben je namelijk niet na één glaasje wijn al teut.
  • Eet veel vezels: vezelrijk voedsel helpt je lever gezond te blijven, en je levert zorgt er dan weer voor dat de alcohol in je lichaam afgebroken wordt. Dus: zorg goed voor je lever.

Minderen met alcohol heeft nog veel meer voordelen, bijvoorbeeld voor je huid: dit is wat een maand stoppen met alcohol voor je huid doet.