Grote kans dat jij met je boodschappen meteen doorloopt naar de zelfscankassa’s. Tegenwoordig doen we niets liever in de supermarkt, want het is nou eenmaal heel gemakkelijk en een stuk sneller dan de normale kassa. Mits je niet gecontroleerd wordt dan. Steekproefsgewijs pikken ze er namelijk klanten uit om een kleine controle uit te voeren. En voor sommigen voelt het waarschijnlijk alsof zij altijd de pineut zijn. Benieuwd wat hierachter zit? Om déze reden word jij er vaak uitgepikt bij de zelfscankassa.

uitgepikt bij de zelfscankassa
Bron: Unsplash

Diefstal voorkomen

Supermarkten zijn – helaas – genoodzaakt om regelmatig te controleren bij hun klanten. Er wordt namelijk lang niet door iedereen netjes gescand. Daardoor zijn ze nu genoodzaakt steekproefsgewijs controles uit te voeren om te controleren of alles goed gaat. Toch hebben veel mensen het idee dat zij keer op keer aan de beurt zijn. Maar waar ligt dat dan aan? NRC deed een onderzoek en kwam erachter hoe het zit.

Willekeurige steekproeven

Om discriminatie te voorkomen, hebben de medewerkers zelf niet in de hand wie zij controleren. Het computersysteem geeft een seintje wanneer er een controle uitgevoerd moet worden, waarna de medewerker kijkt of alles goed gegaan is. Hoewel het dus niet gebaseerd is op bijvoorbeeld etniciteit, uiterlijk, geslacht of iets anders, kan er wel degelijk wat geschroefd worden aan het systeem. Zo kan elke supermarkt hun eigen regels opstellen om zo de kans op diefstal te verkleinen.

Regels voor een controle

Er zijn een aantal dingen waar computers hun keuzes op kunnen baseren. Bijvoorbeeld op bepaalde producten die vaak gestolen worden. Supermarkten kunnen dit namelijk goed in kaart brengen en hierdoor sturen tijdens controles. Daarnaast kijkt de computer naar vaste combinaties van producten die vaak samen gekocht worden. Als jij maar één van de twee producten hebt, is dit verdacht en controleren ze je vaker. Soms wordt er ook gekeken naar hoe lang jij in de winkel loopt. Als jij lang doet over het doen van al je boodschappen, word je er waarschijnlijk ook sneller uitgepikt. Dieven doen er van nature namelijk langer over.

Lees ook: Huh: deze dingen in de supermarkt zorgen ervoor dat je onbewust meer geld uitgeeft