We kennen allemaal het beroemde ‘schatkistjesmoment’ van First Dates: wie van de twee gaat de rekening betalen? Hoewel het tegenwoordig steeds normaler wordt om de rekening gewoon te splitten, is en blijft de rekening een dingetje. Dat viel onderzoekers ook op! Wat zeggen zij over dit datedilemma? Is het vandaag de dag nog gebruikelijk om als man op de eerste date te betalen?

@500daysofsummer
@500daysofsummer

Splitten, trakteren of getrakteerd worden?

Hoewel een date scoren met dank aan de vele datingapps veel makkelijker is geworden, blijft een eerste date superspannend. Je wil goed voorbereid zijn en je van je beste kant laten zien. Er springen meteen tientallen vragen in je hoofd: wat bespreek je op een eerste date? Ga je voor een formele of juist een casual outfit? Wat moet je doen als er stiltes vallen? Gelukkig zijn er genoeg tips te vinden op het internet. Lees hier bijvoorbeeld hoe je ongemakkelijke stiltes op een eerste date kan voorkomen!

Wanneer je je outfit, gespreksonderwerpen en versiertrucs gereed hebt, komt de volgende vraag alweer in je hoofd spoken: wie betaalt er aan het eind van de avond? Moet je hem laten betalen, aanbieden om te splitten of als geëmancipeerde vrouw meteen de rekening pakken en hem trakteren?

Onderzoek

Uit onderzoek van Learnvest blijkt dat 59% van de mensen vindt dat de man op de eerste date moet betalen, tenzij de vrouw hem mee uit heeft gevraagd. Het merendeel van de mannen is het met deze stelling eens: 55% zou aanbieden om de rekening te betalen. Meer dan de helft van de vrouwen vindt het dan ook een fijn gebaar als de man aanbiedt om te betalen. De traditie wordt door 63% van de vrouwen zeer gewaardeerd!

Toch is niet iedereen het eens met deze traditionele rolverdeling. Iets minder dan de helft van de mensen vindt namelijk dat de persoon die de date heeft gepland, moet trakteren. Als een vrouw een man mee op date neemt, zou zij volgens 42% van de testpersonen moeten betalen. Klinkt fair!

Hoewel steeds meer vrouwen bereid zijn om de rekening te splitten, vinden best veel vrouwen het stiekem toch een afknapper wanneer de man verwacht dat de vrouw meebetaalt. Ongeveer 44% van de vrouwen vindt het vervelend wanneer de man niet aanbiedt om de rekening te betalen. Toch geeft ook 40% van de vrouwen aan het vervelend te vinden wanneer hun aanbod om de rekening te delen, wordt afgewezen. Maar ook mannen hebben hier een mening over. Zo vindt 64% van de mannen dat de vrouw ten minste moet aanbieden om mee te betalen. Máár bijna alle mannen vinden het weer niet fijn als de vrouw de gehele rekening betaalt. Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg was!

Conclusie

Hoe ingewikkeld het allemaal klinkt, uiteindelijk gaat het om het spelletje van verwachtingen. Over het algemeen verwacht de vrouw dat de man aanbiedt om te trakteren en verwacht de man dat de vrouw aanbiedt om mee te betalen. De rekening splitten lijkt dan een goede uitkomst. Vrouwen waarderen het gebaar dat de gentleman graag wil betalen en mannen waarderen een zelfstandige vrouw die graag een bijdrage wil leveren. De afspraak dat de ander de volgende date betaalt, werkt overigens ook altijd goed! Zo heb je een eerlijke verdeling én een excuus voor een volgende date!

Lukt het daten nog niet helemaal? Check hier het beste dating advies dat je ooit zult krijgen!