Een eerste date is altijd spannend. Waar spreek je af? Wat doe je aan? En het aller belangrijkst: waar ga je over praten? Je denkt misschien genoeg leuks te kunnen vertellen, maar voor je het weet, valt er een awkward stilte. Maar wat kan je nou het beste doen als het gesprek stilvalt? Wij hebben voor jou de ideale tips!

@riannemeijer
@riannemeijer

Blijf vragen stellen

Het doel van een eerste date is natuurlijk om elkaar te leren kennen. Het is daarom belangrijk dat je genoeg vragen stelt. Wanneer je klaar bent met je verhaal en er een stilte valt, pak dan die kans om een leuke vraag te stellen. Op die manier houd je het gesprek gaande en brengen jullie allebei evenveel in. Het kunnen zowel hele simpele vragen zijn zoals ”en wat heb jij vandaag gedaan?” als grappige, originele vragen om het ijs te breken. Let wel op dat je niet te veel vragen stelt, het moet natuurlijk niet op een sollicitatiegesprek gaan lijken!

Observeer de omgeving

Wanneer een gesprek stilvalt, verplaatsen mensen uit verlegenheid vaak hun focus van de andere persoon naar de omgeving. Om gênante vragen als ”lekker weertje hè?” te voorkomen, ga op zoek naar interessante, opvallende dingen in je omgeving. Zo vinden mensen het leuk om naar andere stelletjes te kijken en observaties te doen. Zeg wat je opvalt, wie weet komt er een heel leuk gesprek uit voort!

@500daysofsummer
@500daysofsummer

Lichaamstaal & oogcontact

Wanneer je een superspannend verhaal vertelt, is het gebruiken van lichaamstaal een goede manier om iemand helemaal in je verhaal te laten opgaan. Hoe meer je verhaal tot leven komt, des te makkelijker is het om daarop te reageren. Als je niet enthousiast over je leukste ervaringen vertelt, zal je ook geen enthousiaste reactie terugkrijgen. Daarnaast is het belangrijk om oogcontact te maken met je date. Zo laat je zien dat je luistert, toon je interesse en kan je veel beter connecten.

Wees jezelf

Wanneer mensen een goede indruk willen maken, doen ze zich vaak net iets anders voor dan ze zijn. Wanneer we te veel filteren wat we willen zeggen, verdwijnt een groot deel van onze persoonlijkheid. De sfeer wordt dan een stuk formeler en ongemakkelijker. Het is belangrijk dat je je comfortabel genoeg voelt om jezelf te kunnen zijn. Dan komen de écht interessante gesprekken aan bod!

Don’t panic!

Is er toch een ongemakkelijke stilte ontstaan? Probeer dan niet verlegen te worden of met je gedachten af te dwalen. Het kan gebeuren! Zet jezelf niet onder druk en blijf relaxt. Benoemen dat je een beetje nerveus bent, kan ook een goede ijsbreker zijn. Zo kan je elkaar gerust stellen en zal de avond heus wel gezellig worden!

Heb jij nog inspiratie nodig voor een leuke date? Check hier 6 ideeën voor een romantische date thuis!