Waar veel mensen zich zorgen maken om de alsmaar verhoogde pensioenleeftijd, zijn er ook mensen die het heft in eigen handen nemen. De FIRE beweging (Financially independent, Retire Early) heeft als gevolg dat steeds meer jonge werknemers financieel onafhankelijk worden en daardoor op jonge leeftijd met pensioen kunnen? Maar hoe doe je dat nou?

@Pinterest
@Pinterest

Laat je geld groeien

Nadat Chris Reining op zijn 37e met pensioen ging, kwam hij tot het besef dat geld laten groeien veel effectiever is dan geld verzamelen. Het draait niet om een zo hoog mogelijk bedrag op je spaarrekening, maar om wat je ermee doet. Zo vertelt Chris dat als je het geld zou beleggen, je spaargeld alleen maar zal groeien. “Maar, als je dat geld zou beleggen op de aandelenmarkt waar het gemiddelde rendement voor alle 30-jaar periodes iets van 10 procent is, dan levert een investering van 25.000 dollar al 4 ton op.” Klinkt als een mooi pensioentje toch?

Houd je bijbaantje

Voor blogger JP Livingston was het na een 7-jarige carrière in corporate finance op haar 28e tijd om met pensioen te gaan. Dat betekent echter niet dat ze geen inkomsten meer heeft. Zo levert haar blog haar flinke winsten op. ”In het eerste volledige jaar leverde het me al 62.326 dollar op, met maar vijf uur schrijfwerk per week”, schrijft ze. Het behouden van een bijbaantje dat genoeg inkomsten biedt en waar je plezier uit haalt, kan een mooi pensioen opleveren!

Overweeg om kleiner te gaan wonen

Zuinig leven om tijdens je pensioen een mooi zakcentje te hebben, is niet nieuw. Gepensioneerde leraren Joe en Ali Olson besloten om kleiner te wonen en zuiniger te leven. “We bleven gewoon in dezelfde auto rijden. We aten ook meestal thuis, buiten de deur eten was zeldzaam en een echte traktatie.” Met hun spaargeld kochten ze panden op om ze vervolgens te verhuren. Hierdoor hebben ze nu een gezamenlijk inkomen van 80.000 dollar. Je moet het maar kunnen!

Beware!

Voordat je een vroeg pensioen je nieuwe levensmissie maakt, houd goed rekening met de nadelen. Niet alleen het leven na je pensioen zal drastisch veranderen, ook het leven ervoor. Carl Jensen, die op zijn 43e met pensioen ging, zegt wel spijt te hebben van de weg die hij heeft afgelegd naar een vroeg pensioen.

Nadat hij zichzelf dit doel oplegde, was hij te veel bezig met hoe hij dit doel kon bereiken. Zijn extreme focus op zijn baan en geld ging dan ook ten koste van de tijd met zijn familie. “Het is belangrijk om je te realiseren dat een vroeg pensioen misschien wel sommige problemen oplost, maar dat het waarschijnlijk niet je basis van geluk verandert.” Keep that in mind!

Wil jij meer gemotiveerd raken in jouw carrière? Check hier de 5 vrouwen die je moet volgen voor een carrièreboost!