Oud en nieuw voor dit jaar zit er weer op. We gingen knallend het nieuwe jaar in, maar het vergt toch altijd wat voorbereiding. Terwijl je er naar toe leeft, kan het je liever gestolen worden. Tijdens de jaarwisseling besef je weer dat het het allemaal waard was. Dit zijn de zeven stadia die jij sowieso herkent van oud en nieuw.

Dit herkende jij tijdens oud en nieuw

Van stress tot aan proosten. Je doorloopt het hele schema ieder jaar weer opnieuw en je leert er helemaal niets van. Ieder jaar doorlopen we hetzelfde riedeltje en ondanks het gedoe, krijgen we er toch steeds weer geluksgevoelens van. Het is en blijft een gek feestje, maar toch ieder jaar weer heel leuk. De verschillende stadia herkennen we dan ook allemaal.

#1 Plannen

Dit is ieder jaar weer een struikelblok. Koppels willen het samen vieren, maar wel beide naar hun eigen vriendengroep. Anderen willen tot een dag van te voren niets toezeggen en weer anderen reageren helemaal niet. In een groepsapp van meer dan tien man is dit altijd een gedoe, maar toch kom je er altijd weer uit. Oh en als het dan eindelijk zo ver is, hebben jullie ineens geen locatie. Dan begint het gedoe gewoon weer helemaal opnieuw!

#2 Boodschappen doen

‘Hoe veel flessen champagne heb je ook alweer nodig? Oh shit, de champagne is op! Andere winkel dan maar? Ja, en vergeet de frisdrank, borrelhapjes en wijn niet! Drinken er ook mensen bier? Nou neem toch maar mee voor de zekerheid dan.’. Zo verloopt het gemiddelde gesprek tijdens het doen van de boodschappen. Uiteindelijk koop je altijd veel te veel en blijft de huiseigenaar met een goede hoeveelheid eten en drinken zitten.

#3 Outfit stress

Ieder jaar hetzelfde dilemma: wat trek je aan? Waarschijnlijk regent het natuurlijk pijpenstelen, want dat is in Nederland eigenlijk nooit anders. Daar moet je je dan wel op kleden, want om 12 uur moeten we allemaal naar buiten. Een jurkje is dan misschien ietwat onhandig, maar om nou met een regenjas te gaan is ook zo wat. In ieder geval besteden we minimaal een uur twijfelend voor onze kledingkast voordat we de knoop doorhakken.

#4 Tijd voor spelletjes

Bij aankomst is het altijd meteen gezellig! Tijd om alles uit de kast te trekken om de tijd tot 12 uur zo kort mogelijk te laten zijn. We willen een after diner dip immers vermijden. Natuurlijk kan een spelletje 30 seconds niet ontbreken en wordt daar het nodige bij vals gespeeld. Mocht je nog niet weten hoe je dit het beste kunt doen? Wij zetten de beste tips voor jou op een rijtje, zodat je bij 30 seconds voortaan nooit als verliezer eindigt.

#5 Oliebollen

Een oudjaarsdag zonder oliebollen is natuurlijk niet compleet. Ergens tussen de spelletjes door wordt de zak oliebollen naar boven getoverd. Hoewel er dertig zijn ingeslagen (lees: boodschappen inschatten is onwijs moeilijk), eten jullie er krap aan tien met z’n allen. De overige oliebollen kunnen de volgende dag zo de prullenbak in nadat je er nog een paar hebt weggestouwd tijdens het ontbijt. Oeps!

#6 Emotioneel het nieuwe jaar in

Eindelijk is het zo ver! Aftellen tot 12 uur met dat standaard aftelklokje op NPO 1 of RTL 4. Hoewel het altijd aanstaat, kijkt en hoort niemand het. Jullie schreeuwen er met z’n allen keihard doorheen. Dan is het proostmoment, moet je verplicht iedereen ‘de beste wensen’ wensen en beginnen de stelletjes spontaan te zoenen. Allemaal leuk en aardig, maar eigenlijk heeft iedereen diezelfde brok in z’n keel en moeten de tranen weggeslikt worden. Vooral als je dat eerste sterretje aansteekt buiten…

#7 Inkakmoment

Daarna gaat het bergafwaarts. We zijn immers geen 18 meer en ons energielevel daalt met minimaal 25% na 12 uur. Je moet jezelf even wakker zien te houden, zodat je nog niet in slaap valt. Uiteindelijk komen we er altijd weer overheen! Zodra de borrelhapjes gemaakt worden, sta je meteen weer ‘aan’.

Lees ook: Verschillende types die je tegenkomst op jouw oud en nieuw feestje