Je bent net begonnen met daten en je hoort van alle kanten wat je wel en wat je niet moet doen. Je vriendin, je zus, je moeder, iédereen geeft jou advies hoe je het moet aanpakken. Kunnen we niet gewoon onze eigen regels maken? Het is tenslotte 2019, dus waarom zouden we nog die ouderwetse date regels gebruiken als ze toch 9 van de 10 keer niet werken? Maar om dat hoofdstuk af te sluiten, zetten we ze voor jullie nog één keer op een rijtje.

ouderwetse date regels FEM FEM

1. Hij moet joú vragen

In de meeste films en series, maar ook in het dagelijks leven, zie je dat de man een vrouw op date vraagt. Waarom eigenlijk? Hebben wij als vrouwen niet genoeg lef? Mannen kunnen het hartstikke waarderen wanneer een vrouw initiatief neemt. Ooit heeft een mannelijke collega van ons hier speciaal een column aan verwijd: waarom vrouwen op mannen moet afstappen.

2. Je moet je voorbereiden op een date

Natuurlijk is het goed om je voor te bereiden op een date, maar de vraag is: wat verstaan we onder voorbereiden? Voor een date hoef je echt niet de hele middag vrij te nemen om te kijken wat je aan gaat doen. Vraagt hij of zij je spontaan mee naar een concert of een feestje? Ga mee! Bij spontane dates kun je in ieder geval lekker jezelf zijn, en dat is wat we willen, toch?

3. Het café of de bioscoop is dé locatie voor een date

Oké, zijn we het met elkaar eens dat een date in de bioscoop een bizar slecht idee is? Je zit twee uur lang naast elkaar naar een scherm te kijken zonder dat je een woord hebt uitgewisseld. Bij een date is het juist de bedoeling dat je elkaar beter leert kennen. Zo kun je bijvoorbeeld wel afspreken in een café, maar kan dat voor sommigen ook best onwennig zijn. Probeer daarom ook een beetje creatief te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dierentuin of een dagje naar het strand in de zomer.

4. Als je op date gaat met een man, moet hij betalen

Tuurlijk vinden we het niet verschrikkelijk wanneer iemand een etentje of drankjes voor ons betaalt, maar het moet absoluut geen vereiste zijn. Kijk daarom niet raar op wanneer iemand aan je vraagt om de rekening te splitten. Gaan jullie ergens borrelen? Maak het jezelf dan makkelijk en reken om de beurt een rondje af.

5. Zoenen op de eerste date is not done (seks al helemaal niet)

Ook weer zo’n discussie: kan zoenen op een eerste date, ja of nee? Vroeger zouden ze zeggen dat dit totaal niet kan, maar nu? Als je date zó leuk was en jullie echt een klik voelde, waarom zou je hem dan niet zoenen? En wanneer jullie het iets té gezellig hebben, zouden jullie weleens bij elkaar in bed kunnen belanden. En of dat nou zo erg is? Alleen als je date je daarna totaal negeert. Dan weet je in ieder geval met wie je niét wil eindigen…

Geen idee hoe je nou zo’n eerste date moet aanpakken? Volgens onderzoekers is dit namelijk dé perfecte eerste date.